Vjere Odabrano

Vartolomej naumio da legalizuje makedonske raskolnike po „ukrajinskom scenariju“?

PRIMIO U CARIGRADU OLIVERA SPASOVSKOG, ZORANA ZAEVA I NJIHOVE POLITIČKE TRABANTE

Oliver Spasovski, patrijarh Vartolomej i Zoran Zaev

  • U saopštenju Carigradske patrijaršije o razgovoru se otkriva: „Svrha sastanka bila je razmatranje crkvenog problema u zemlji. Tokom razgovora razmatrane su prethodne faze u vezi sa tim problemom, a u čijoj osnovi leži spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija, nakon blagovremene molbe prema Majci crkvi
  • I još: „Odlučeno je da se delegacija Srpske crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje“
  • FAKTI: Vartolomej je ukrajinske raskolnike legalizovao pod nazivom „Pravoslavna crkva Ukrajine“. Formalno im je dao tomos (autokefalnost), ali ih je učinio zavisnim od Carigradske patrijaršije. Vrlo je moguće da želi da na isti način svoju `Ohridsku arhiepiskopiju` veže za sebe i Carigrad… Nije slučajno Zaev – u razgovoru u kojem je verovao da mu je sagovornik Petar Porošenko – rekao da je spreman da Vartolomeja podmiti sa 100.000 dolara. U gotovini!

PREDSEDNIK prelazne Vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski i bivši premijer Zoran Zaev, koji pripadaju istoj partiji (SDSM), posetili su Patrijarha carigradskog Vartolomeja u Carigradu.

Prema saopštenju Carigradske patrijaršije, svrha posete bila je da se sagleda crkveni problem Severne Makedonije i razgovara o dosadašnjim potezima, kao i o spremnosti za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija“.

U saopštenju još  stoji da je „Njegova Svetost vaseljenski Patrijarh Vartolomej, na njegov zahtev, primio njegovu ekselenciju Olivera Spasovskog, u čijoj pratnji su bili prethodnik na mestu premijera, njegova ekselencija Zoran Zaev i njegove kolege Dane Talevski i Dejan Sotirovski“.

„Svrha sastanka bila je razmatranje crkvenog problema u zemlji. Tokom razgovora razmatrane su prethodne faze u vezi sa tim problemom, a u čijoj osnovi leži spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija, nakon blagovremene molbe prema Majci crkvi. Nakon toga, odlučeno je da se delegacija Srpske crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postignu zajednički dogovor i rešenje“.

Na ovo je već odreagovao vrh Ruske pravoslavne crkve.

Šef Informacionog odeljenja Sinoda RPC Vladimir Legojda upozorio je da je carigradski patrijarh „rešio da u Makedoniji ponovi ukrajinski scenario“. Odnosno: da se Carigradska patrijaršija „sprema da legalizuje još jedan crkveni raskol“.

Vartolomej je, izgleda, odlučio da nastavi sa opsluživanjem političkih elita koje bi da iskoriste religiju u svojim političkim igrama. Međutim, namera da se podrži makedonski raskol nije ništa drugo – ocenio je Legojda – do udar sa leđa na Srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj i bez toga preti progon u Crnoj Gori“.

U Moskvi postoje procene da Carigradska patrijaršija igrama sa makedonskom političkom vrhuškom, pored svega ostalog, vrši pritisak na SPC povodom raskola u Ukrajini.

Zaev je – da podsetimo – u razgovoru sa jednim ruskim prankerom, koji mu se predstavio kao ukrajinski predsednik Petar Porošenko, rekao da je spreman da patrijarhu Vartolomeju za autokefalnost „Makedonske crkve“ odmah plati 100.000 dolara u gotovini…

http://fakti.org/orthodox-point/vartolomej-naumio-da-legalizuje-makedonske-raskolnike-po-ukrajinskom-scenariju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar