Вјере

Владика Григорије се опростио од Херцеговаца у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија

ПОЗВАО ИХ ДА ПОДРЖЕ СВОГ НОВОГ ВЛАДИКУ ДИМИТРИЈА КОЈЕГ ЈЕ САБОРУ СПЦ ОН ПРЕДЛОЖИО
  • Рекао им: „Човјек се ријетко кад одмара и хладује под дрветом које је сам засадио. Таква је, ваљда, правда! Молим вас најпонизније и свим срцем да се молите и за мене Светом Василију, да остане уз мене и на мом новом путу и у мојој новој служби и жртви“

ВЛАДИКА захумско-херцеговачки Григорије, који је на управо завршеном прољећном засједању Сабора Српске православне цркве добио на управљање Епархију франкфуртску и све Њемачке, данас се опростио од својих Херцеговаца и Епархије у којој је служио 25 година.

Он је, на Дан светог Василија Острошког и Тврдошког, у емотивној бесједи поручио да му „пола срца остаје у Херцеговини и да ће се вратити једног дана“.

Свету архијерејску литургију владика је служио у Мркоњићима, родном селу Светог Василија.

Мркоњићи су село у врлетима Поповог поља, надомак Требиња.

„Човјек се ријетко кад одмара и хладује под дрветом које је сам засадио. Таква је, ваљда, правда! Молим вас најпонизније и свим срцем да се молите и за мене Светом Василију, да остане уз мене и на мом новом путу и у мојој новој служби и жртви“, рекао је владика Григорије.

Он је позвао Херцеговце да поштују новог владику Димитрија кога је Сабор СПЦ на његов приједлог изабрао за његовог насљедника.

Како су пренијеле „Франкфуртске вијести“, Срби у Њемачкој и тамошње свештенство дочекују владику Григорија с надом и вјером да ће успјети да уреди ову епархију као што је то учинио са захумско-херцеговацком и приморском.

Владика Григорије ће Епархију франкфуртску и све Њемачке преузети од администратора и привременог управитеља владике Андреја.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар