Вјере

Владика Јефрем, Додик и Чубриловић на челу бањалучке литије подршке Србима и СПЦ у Црној Гори

У ПЛИВАЊУ У ВРБАСУ ЗА ЧАСНИ КРСТ ПОБИЈЕДИО ДАВИД КОМЉЕНОВИЋ
  • Предсједник Народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: “Богојављење је било најбоља прилика да подржимо СПЦ и српски народ у Црној Гори у њиховој праведној борби

ДАВИД Комљеновић побједник је данашњег бањалучког пливања за Часни крст на ријеци Врбас.

Овај 21-годишњи младић је први пут пливао за Часни крст и побиједио у конкуренцији 33 пливача.

Комљеновић је рекао новинарима да је неизмјерно срећан због побједе, те сматра да је све ово имало посебан значај, јер је претходно био у литији у знак подршке браћи у Црној Гори у одбрани светиња.

Пливању за Часни крст претходила је литија кроз Бањалуку у којој је неколико хиљада грађана пружило подршку Србима у Црној Гори у одбрани светиња.

У литији су учествовали и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Литију је предводио Епископ бањалучки Јефрем заједно са свештенством и монаштвом.

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена борби и подршци вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори који већ мјесецима моле за спас имовине СПЦ у тој земљи након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Чубриловић је по завршетку литије рекао:

“Богојављење је било најбоља прилика да подржимо СПЦ и српски народ у Црној Гори у њиховој праведној борби, а истовремено да обиљежимо данашњи дан како се то од нас православаца и очекује”.

Захвалио се епископу Јефрему што је објединио прославу овог празника са подршком народу и цркви у Црној Гори и што су грађани Бањалуке имали прилику да у свему учествују.

Ово је први пут да је Епархија бањалучка на овај начин послала подршку православцима у Црној Гори.

Ипак, и прије овога, Бањалучани су се окупили крајем децембра како би исте поруке послали.

Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је Света архијерејска литургија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар