Вјере Главно

Владика Теодосије Србима на КиМ: Не продајте очевину и дедовину

У ОСОЈАНУ ОДРЖАНИ ДРУГИ „ЂЕДОВ САБОР“ ПОСВЕЋЕН МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ
  • У културно-умјетничком програму учествовали су КУД „Копаоник“ и народни глуслари извођењем пјесама на стихове митрополита Амфилохија

НЕ МОЖЕ се продати оно што је наслијеђено и зато, као и увек, поручујем да отрпимо мало, изјавио је данас владика рашко-призренски Теодосије у Осојану гдје је поводом годишњице највећег и најуспјешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протjеривања 1999. године одржан други по реду „Ђедов сабор“.

Владика Теодосије је казао да се може рећи да је Осојане примjер одрживог и успешног опстанка, не само за Осојане већ и за цијело Косово и Метохију, пренИо је РТС.

Сабор је посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу који је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и у првим данима био са повратницима, да их охрабри и подржи.

Теодосије је навео да Срби живе захваљујући завjетима који су успоставили наши преци са Господом.

„Свети Сава, свети кнез Лазар, а рекао бих у новије време наш митрополит Амфилохије, који је служењем литургије дао завјет повратницима да буду истрајни, да буду храбри, да буду своји на своме, овде у својој дедовини, очевини“, поручио је он.

У Осојану, код Истока живи нешто више од 300 Срба повратника са 80 дјеце свих узраста.

Сабор је отворен синоћ књижевним часом, а данас је служена света архијерејска литургија и молитва страдалим Србима од 1999. године до данас.

У културно-умјетничком програму учествовали су КУД „Копаоник“ и народни глуслари извођењем пјесама на стихове митрополита Амфилохија.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар