Video Vjere

Zbog spontane litije episkop Joanikije i 7 sveštenika u trodnevnom pritvoru

„ŠTA SE DOGAĐA – PONEKAD ME SRAMOTA ŠTO SAM NA SLOBODI, ŠTO NISAM U ZATVORU“
  • Privođenje izvedeno oko 2 sata iza ponoći. Vladika i sveštenici Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević prvo privedeni u nikšićki ODT
  • Prethodno u Nikšiću došlo do spontanog okupljanja vernika ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, potom i litije. Zato je vladika policajcima mirno rekao: „Ako vi nas privodite u ime čitavog ovog naroda koji je bio na Litijisve je u redu

EPISKOPU budimljansko-nišićkom g. Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanje u Centru bezbjednosti Nikšić pa potom kod tužioca, određeno je zadržavanje do 72 sata

Vladika i sveštenici su dovedeni u Osnovno državno tužilaštvo oko 2 sata iza ponoći gdje im je nakon više od 2 sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu Vladiku i sveštenstvo nakon jučerašnje veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je Vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred Sabornom crkvom Svetog Vasilija Ostroškog.

Oko 2 sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, Vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT.

Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili okupljeni narod da bude miran, i da ni na kakav način ne naškodi policiji.

Ako vi nas privodite u ime čitavog ovog naroda koji je bio na Litiji, sve je u redu, kazao je sinoć policijskim službenicima Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

“Nikakav problem ja nemam s tim. Mene je ponekad sramota što sam na slobodi, što nisam u zatvoru, s obzirom na sve ono što se događa”, kazao je Vladika Joanikije policijskom službeniku.

Svetovasilijevska litija je u Nikšiću tradicionalna.

Vladika Joanikije i nikšićki sveštenici su odbili poziv da noću idu u Centar bezbjednosti i tražili da se izjave daju danju, u pristojno vrijeme.

Ranije je saopšteno da Eparhija neće organizovati Svetovasilijevsku litiju, ali je održana na zahtjev naroda koji se okupio ispred nikšićkog Sabornog hrama.

Mitropolitu Amfilohiju, koji je zajedno s Vladikom Joanikijem bio u Litiji, ovoga puta nije uručen poziv.

https://mitropolija.com/2020/05/13/vladika-joanikije-pred-hapsenje-ponekad-me-je-sramota-sto-sam-na-slobodi-a-ne-u-zatvoru-video/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar