Влада РС

Будимир: Задовољство је било видјети како се предсједник Српске у Москви уважава и слуша

„РУСКИ ПАРТНЕРИ ПОТПУНО ПОДРЖАВАЈУ СРПСКУ НА ПОЛИТИЧКОМ, ЕКОНОМСКОМ И ДИПЛОМАТСКОМ ПЛАНУ“
  • „Међународни поредак и систем у овом тренутку налази у динамици великих промјена. Морамо препознати те промјене. Ако их не будемо препознали, десиће нам се оно што је већ било на завршетку Хладног рата да једино српски народ није препознао велике историјске промјене у међународном систему и онда смо се нашли сами у свијету који се руши, и у том пожару нисмо могли да нађемо лако излаз. Због тога је јако важно сачувати позицију Републике Српске“
  • „Српска је сада врло угрожена нападом на њену имовину. Поставља се питање – шта ће остати од Српске ако то прође? Ни формално неће остати ништа ако не успијемо да одбранимо ту позицију. И због тога је ова дипломатска мисија била врло важна“

Извор: РТРС

ВАЖНО је што руски партнери потпуно подржавају Републику Српску на политичком, економском и дипломатском плану, изјавио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Истакао је да су предсједник Републике Српске Милорад Додик и он имали врло важну дипломатску мисију у Руској Федерацији и Азербејџану.

– Имали смо низ активности, осим састанка са предсједником Русије Владимиром Путином. На састанку са секретаром Савјета за безбједност Руске Федерације Николајем Петрушевим видјели смо да руска страна добро познаје ситуацију у БиХ и да је одговорна, јер је гарант Дејтонског мировног споразума и помогла је да се успостави мир у БиХ, те да ће подржавати позицију коју је дефинисао Дејтонски споразум и како је дефинисан и статус Републике Српске – рекао је Будимир.

Будимир је поручио да је веома важна подршка Руске Федерације у међународним организацијама, посебно у организацијама као што је УН, Савјет безбједности.

– Ко зна шта би до сада прошло да није било принципијелног става Руске Федерације заснованог на међународном праву, тако да је позиција Републике Српске очувана у складу са Дејтонским споразумом бар када је ријеч о међународном праву – истакао је Будимир.

Према његовим ријечима, званичници Српске су руске партнере упознали са оним што се дешава у БиХ јер је важно да они схвате да Република Српска и њено руководство сваки дан воде ту борбу.

– Задовољство је било видјети да се предсједник Српске потпуно уважава и слуша оно што он говори. Ситуација у региону и БиХ се са руске стране максимално разматра са пуним уважавањем – навео је Будимир.

Подсјетио је да су званичници Републике Српске учествовали и на 11. безбједносном форуму у Подмосковљу, гдје је било 111 делегација.

– Већина свијета и по броју становника и по политичкој, економској и војној снази имала је представнике на том форуму, међу којима доста земаља из Европе, Јужне Америке. О значају форума говори и чињеница да је на њему био и један од чланова Извршног комитета Политбироа Кине, комплетно руководство Руске Федерације из области спољне политике и међународне безбједности. Какав је статус Српска имала показује и то да је предсједник Републике Милорад Додик говорио одмах послије руског министра спољних послова Сергеја Лаврова. Тиме је показано какав се значај даје Републици Српској – истакао је Будимир.

Напоменуо је да је „важно да је на том форуму речено да је принцип колективне безбједности, који је настао кроз УН након Другог свјетског рата, снажно урушен“.

– Делегација Српске и Додик су инсистирали да је то урушавање почело током југословенске кризе над српским народом. Након форума је било велико интересовање за Српску, а предсједник Српске је дао неколико значајних изјава за разне глобалне медије, односно медије највећих држава Истока које су врло пажљиво саслушале о ситуацији у којој је Република Српска јер се међународни поредак и систем у овом тренутку налази у динамици великих промјена – рекао је Будимир.

Нагласио је да „ми морамо препознати те промјене“.

– Ако их не будемо препознали десиће нам се оно што је већ било на завршетку Хладног рата да једино српски народ није препознао велике историјске промјене у међународном систему и онда смо се нашли сами у свијету који се руши, и у том пожару нисмо могли да нађемо лако излаз. Због тога је јако важно сачувати позицију Републике Српске – рекао је Будимир.

Поручио да је Српска сада врло угрожена нападом на њену имовину.

– Поставља се питање шта ће остати од Српске ако то прође? Ни формално неће остати ништа ако не успијемо да одбранимо ту позицију. И због тога је ова дипломатска мисија била врло важна – поручио је Будимир.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар