Вијести Влада РС

Цвијановић: СПЦ има значајну улогу у везама српске дијаспоре у САД са Републиком Српском

ПРИСУСТВОВАЛА ДОНАТОРСКОЈ ВЕЧЕРИ КОЈУ ЈЕ У ПОТОМАКУ ОРГАНИЗОВАЛА ЦРКВА СВЕТОГ ЛУКЕ

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Српска посљедњих година интензивирала контакте и сарадњу са свештенством и удружењима из дијаспоре, која дјелују у САД, а који су кроз хуманитарне активности несебично помагали грађанима Српске, посебно у катастрофалним поплавама 2014. године.

Обраћајући се гостима на годишњој донаторској вечери коју је организовала Српска православна црква Светог Луке у мјесту Потомак код Вашингтона, Цвијановићева је посебно нагласила значај постојања институционалне везе између дијаспоре и Републике Српске, у којој СПЦ има значајну улогу.

Она је изразила жељу да ће та сарадња у будућности бити још боља и продуктивнија.

Као знак подршке Владе и грађана Српске, Цвијановићева је Његовом преосвештенству епископу источноамеричком Иринеју уручила рјешење о одобрењу 10.000 долара Српској православној цркви Свети Лука за духовну и културну мисију коју обавља у САД, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Захваљујући СПЦ, Влада Српске има добру сарадњу са Србима у Вашингтону уз чију подршку су реализоване многобројне и значајне активности и опредјељена је да се и у наредном периоду настави добра сарадња.

Међу више од двије стотине донатора и званица, вечери су присуствовали и принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, потпредсједник Народне скупштине Србије Владимир Маринковић и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Донаторску вечеру организовала је црква Свети Лука у Вашингтону. „У плану је један значајан догађај који укључује нашу дијаспору у Вашингтону, а ријеч је о догађају који треба да има и хуманитарни карактер и служиће изградњи нове Саборне цркве у Вашингтону“, навела је Цвијановићева.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар