Влада РС

Изградња моста на Сави код Градишке почиње најкасније у септембру

ТРАЈАЋЕ 30 МЈЕСЕЦИ И КОШТАТИ 19,5 МИЛИОНА ЕВРА – СВИ УГОВОРИ ПОТПИСАНИ У ЗАГРЕБУ
  • Извођачи радова биће „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа, Ђуро Ђаковић монтажа и Загреб-монтажа
  • Радован ВИШКОВИЋ: Надам се да ће брзо бити окончана процедура поводом надзора над извођењем радова. Небитно је да ли ће сами радови почети у августу или септембру

ЗВАНИЧНИЦИ Хрватских цеста и министарства транспорта и комуникација БиХ потписали су у Загребу уговор с извођачима радова о почетку изградње моста на Сави код Градишке.

Извођачи радова су Интеграл инжењеринг, Ђуро Ђаковић монтажа и Загреб-монтажа, а укупна вриједност посла ће износити око 19,5 милиона евра, без ПДВ-а.

Директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић рекао је за РТРС да би радови требало да почну крајем августа или почетком септембра, те додао да се још само чека поступак у вези с надзорним органом који би требао да буде окончан 27. јула.

Укупна ширина моста код Градишке износи 22,6 метара.

Са оствареним укупним годишњим приходом у 2018. години од 231,3 милиона КМ (118,7 милиона евра), Интеграл инжењеинг а.д. из Лакташа је и даље највећа грађевинска фирма у БиХ, те један од лидера у региону, саопштила је данас ова компанија.

Интеграл, који ове године обиљежава 30 година успјешног пословања, посједује значајно дугогодишње искуство у изградњи мостова, што је гаранција да ће и наредни, изградња моста на Сави код Градишке, бити реализован једнако успјешно.

Мост на Сави код Градишке, распонске дужине 128 + 170 + 128 = 426 м, укупне ширине 22,6 метара и тежине носиве челичне конструкције од 4.650 т, имаће четири возне траке, по двије у сваком смјеру.

Вриједност уговорених радова је 19.540.997,00 евра (без ПДВ) или 38.218.868,00 КМ (без ПДВ), а предвиђено је да радови трају 30 мјесеци.

Изградња овог моста је дио укупних радова на изградњи функционалне путне цјелине на дионици границаОкучани, која, поред осталог укључује аутопут пуног профила на страни Републике Српске (БиХ), брзи пут са четири траке на страни Републике Хрватске, два одвојена гранична прелаза и прилазне путеве. По завршетку радова, ова путна цјелина ће омогућити бржи промет људи и роба, омогућиће несметано и ефикасно обављање послова контролним органима, те ће омогућити нормално одвијање живота у, сада проптерећеној, Градишци.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се нада да ће брзо бити окончане неопходне процедуре и након тога почети радови на изградњи моста на Сави у Градишци.

Он је рекао новинарима у холу Народне скупштине да се нада да ће брзо бити окончана процедура када је ријеч о надзору над извођењем радова.

„И да након тога радови брзо да почну. Небитно је да ли ће то бити август или септембар“, рекао је Вишковић.

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Potpisan-ugovor-o-izgradnji-mosta-na-Savi-kod-Gradiske/548557

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар