Влада РС

Каран: У федерални карактер БиХ не смије се дирнути – ни за милиметар

„БиХ МОЖЕ ФУНКЦИОНИСАТИ ЈЕДИНО НА ИЗВОРНИМ ДЕЈТОНСКИМ ПРИНЦИПИМА“

Синиша Каран (Фото: СРНА)

  • “Високи представник по Анексу 10 Дејтонског споразума више уопште нема функцију у БиХ и он мора да се гаси и функционално. Међународна заједница и ОХР свих 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума били су лицемјерни и неискрени јер су у моменту доношења тог споразума већ предвидјели механизме његове промјене, са међународним војним и полицијским снагама“
  • Валентин Инцка је причао о бонским овлаштењима и смјени Милорада Додика, али свима нека је јадно да ће морати да их употријебе милион и сто хиљада пута јер толико има Милорада Додика у Републици Српској

ПРОФЕСОР уставног права Синиша Каран рекао је да се федерални карактер БиХ не смије дирнути ни за један милиметар јер је само овај федерални карактер могућ у БиХ и даје гаранцију представљања и очувања етничко-територијалног принципа.

“Потребно је вратити се изворним принципима Дејтонског споразума, на којима једино може функционисати БиХ”, поручио је Каран.

Каран је рекао да би без резолуције Савјета безбједности УН нови високи представник био нелегитимно изабран, те да би Република Српска имала право да га не призна као легитимног представника.

“Ако ОХР настави да гради неку модерну грађанску БиХ по нечијем интересу – нема будућности БиХ”, изјавио је Каран за РТРС и додао да Република Српска у складу са међународним и домаћим актима има право да сачува своју аутономију.

Он је рекао да је став Републике Српске да БиХ више није потребан високи представник.

“Високи представник по Анексу 10 Дејтонског споразума више уопште нема функцију у БиХ и он мора да се гаси и функционално”, додао је Каран.

Он сматра да је међународна заједница тога била потпуно свјесна оног часа када је измислила себи нову дјелатност и нови ангажман “кроз чувен их пет плус два циљева и услове за БиХ”.

Каран је рекао да су међународна заједница и ОХР свих 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума били лицемјерни и неискрени јер су у моменту доношења тог споразума већ предвидјели механизме његове промјене, почевши од међународних војних и полицијских снага.

Он је указао да је у Дејтонском мировном споразуму, у Анексу четири, Уставу БиХ, и у Анексу о људским правима, уграђен велики број међународних института и међународних конвенција које су злоупотријебљене у БиХ и велики број других механизама као што је директно учешће међународног фактора у институцијама БиХ.

“Ово се односи на Уставни Суд БиХ јер и данас имао тројицу страних судија, тужилаца, до високог представника, који преобликују и праве неку модернистичку варијанту дејтонске структуре БиХ која иде према ЕУ по жељи СДА”, истакао је Каран.

Према његовим ријечима, међународна заједница на такав начин, а прије свега дјеловањем високог представника, нажалост, потврђивањем Уставног суда БиХ као његове десне руке, прави неку визуелну БиХ по мјери једног народа.

“Ово је једна таква лаж и егзибиционизам међународне заједнице и експеримент који неће успјети”, нагласио је Каран.

Он је рекао да је страшно што то раде мимо Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума и против воље два конститутивна народа, истичући да ово није БиХ коју заједнички стварају три народа.

Према његовим ријечима, ОХР и високи представник су главни кривци због чега у БиХ још постоје различите тензије и зашто три народа нису нашла заједничку визију будућности.

“Дејтонска структура је дала право сваком од народа да не буде угрожен један од других и дала им равноправност, а та равноправност може да се оствари само на начин да сва три народа учествују у истом капацитету власти и истим капацитетом доносе одлуке”, навео је Каран.

Он је упозорио да се, уколико се наруши тај баланс и могућност да се један народ одбрани од другог и трећег и обрнуто у било којој одлуци која је штетна, у том случају нарушава цијели концепт јединог могућег удруживања БиХ.

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је поручио свом насљеднику Кристијану Шмиту да са собом понесе бонска овлаштења, Каран је рекао да причом “о бонским овлаштењима и смјеном Милорада Додика” морају да схвате да ће морати да их употријебе милион и сто хиљада пута “јер толико има Милорада Додика у Републици Српској”.

“Не требају они да мисле да у Републици Српској није формирана јасна свијест о Српској и БиХ. Та свијест је легалистичка, уставноправно поткована и потпуно слободарска, али не на уштрб ниједног од народа”, истакао је Каран.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар