Влада РС

Кесић: Брисел и Вашингтон не стоје иза Инцковог кршења Дејтонског споразума

НАДА СЕ ДА У БЕОГРАДУ СВЕ РАЗУМЕЈУ И НАГЛАШАВА: ПОДРШКА БЕОГРАДА ТРЕБА ДА БУДЕ ЈОШ ЈАЧА
  • Представник РС у Вашингтону Обрад КЕСИЋ: „Инцкова одлука је неприхватљива, не треба тражити било какав компромис за тавку одлуку Високог предсавника. То правно насиље треба бацити са стране, прегазити и кренути у сарадњу“

ПРЕДСТАВНИК Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изразио је оптимизам да ће се РС изборити против одлуке одлазећег Виског представника у БиХ Валентина Инцка о забрани и канжњавању негирања геноцида у Сребреници.

Кесић је рекао да, између осталог, ни Брисел ни Вашингтон не стоје иза Инцковог кршења Дејтонског споразума.

„Оптимиста сам, јер видим реакције из Вашингтона и Брисела, да не постоји одлучност да у оваквом прекршају Дејтонског споразума стоје уз Инцка“, рекао је Кесић

Он је додао да га та чињеница охрабрује и да се због тога нада да ће услиједити пристисак Вашинготона и Брисела да се не иде у радикализацију и ескалацију, већ да се одлука поништи како би нормално одлучивали о сваком другом питању.

„Инцкова одлука је неприхватљива, не треба тражити било какав компромис за тавку одлуку Високог предсавника. То правно насиље треба бацити са стране, прегазити и кренути у сарадњу“, рекао је Кесић.

Он је оцијенио да су одлуке Високог представника продужење насиља према РС, преко Дејтонског споразума, али по којем он нема такве надлежности и нема никакве могућности да доноси законе.

Према Кесићевим ријечима, Инцко је направио нелегални прекршај Дејтонског спразума и међународног права.

„РС има право да брани надлежности и ауторитет институција и грађане РС јер је ово директан удар на грађане – Инцко уредбом ставља РС и већину грађана у позицију криминала јер сви деијле исто мишљење што се тиче злочина у Сребреници – да је био злочин а не геноцид и то га ставља у категорију кривичног дела и групу криминалаца“, сматра Кесић.

То је, како каже, начин да се криминализују РС и њени грађани и српски народ и сви одговори из Бањалуке који слиједе су реакција на правно насиље Инцка.

„Надам се да сви потези који се вуку у јединственој ситуацији у РС у којој постоји слога између опозиције и странака на власти да ће донијети брзо закључак и рјешење да се са стране стави штетна одлука која угожава бдудућност БиХ“, рекао је Кесић.

Он је изразио наду да ће се вратити на колосијек на којем се договарају легитимни представници сва три конститутивна народа, јер је то једини пут.

Кесић наглашава да је сваки потез РС оправдан ако покушају да га имплементирају, укључујући и могућност да се ван снаге ставе закони заједничке државе.

„Не можемо дозволити да се доводи у питње РС, јер је то дирекан удар на РС“, рекао је Кесић и изразио наду да се то разуме и у Беграду и нагласио да подршка Београда треба да буде још јача.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар