Влада РС

Кесић: Можда је смјена Инцка за Српску и регион важнија од Бајденовог доласка на власт

„НЕ ТРЕБА СТРАХОВАТИ ОД НАГЛИХ ПРОМЈЕНА НЕГАТИВНИХ ПО СРБЕ И СРПСКУ“
  • „Вјерује се да је избор новог високог представника – Нијемца Кристијана Шмита – резултат договора Њемачке и Русије… Скоро је немогуће помислити да би се Њемци договарали са Русима о било ком значајном потезу, а да се нису консултовали са Американцима
  • „Не може се очекивати да ће са повратком демократа на власт у Америци Албанци и Бошњаци моћи да уживају бланко-чек да могу да постављају максималистичке националне циљеве, а да ће имати подршку Вашингтона
  • „Србија и Република Српска имаће велике изазове да наставе да се сналазе са притиском ком ће бити изложене у вези са односима са Русијом, поготово у сектору енергетике, али и због односа са Кином. Кинези ће бити под великим притиском гдје год да се појаве, поготово у Европи, јер ће бити виђени као неко ко угрожава и америчке и европске интересе

ПОЛИТИЧКИ аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић сматра да је смјена високог представника у БиХ Валентина Инцка за регион, Србију и Републику Српску можда важнија од доласка нове администрације у САД.

Кесић, који је и шеф Представништва Републике Српске у САД, појаснио је да је Нијемац Кристијан Шмит, који се помиње као кандидат за мјесто високог представника, у јавности познат по томе што има извјесну наклоност према хрватским ставовима, па се Бошњаци плаше да ће стати на страну Хрвата.

Притом, додао је, вјерује се и да је избор новог високог представника резултат договора Њемачке и Русије.

„У новонасталој ситуацији то је много важније него долазак нове администрације у Вашингтону зато што тај долазак, ако је постигнут договор између Њемачке и Русије, представља нови моменат што се тиче западног Балкана, јер је било скоро немогуће помислити да би се Њемци договарали са Русима о било ком значајном потезу, а да се нису консултовали са Американцима“, оцијенио је Кесић за Спутњик.

Према његовом ријечима, то говори о томе да ће односи између Вашингтона и Брисела бити много сложенији него што се вјерује, као и да се не може очекивати да ће са повратком демократа на власт у Америци Албанци и Бошњаци моћи да уживају бланко-чек да могу да постављају максималистичке националне циљеве, а да ће имати подршку Вашингтона.

Кесић је истакао да не треба страховати и да ће доћи до наглих промјена или до околности које ће бити негативне за Србе и Републику Српску, већ сматра да ће најтежи изазови за регион у наредној години бити економски.

Сматра да ће се ЕУ извлачити из кризе уз помоћ „њемачког мотора“ и да већ прве назнаке и пројекције за сљедећу годину дају наду да ће та моћна привреда повући и европску привреду и овај регион.

Као још један изазов, Кесић је издвојио сукоб великих сила који ће се одразити и на регион.

„Србија и Република Српска ће имати велике изазове да наставе да се сналазе са притиском ком ће бити изложене у вези са односима са Русијом, поготово у сектору енергетике, али и због односа са Кином“, наводи Кесић.

Он је додао и да ће Кинези бити под великим притиском гдје год да се појаве, поготово у Европи, да ће бити виђени као неко ко угрожава и америчке и европске интересе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар