Влада РС

Лукач: Група „Правда за Давида“ се на Тргу Крајине девет мјесеци окупљала нелегално

НЕКА СЕ ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ СМИРИ И ДОЗВОЛИ ПОЛИЦИЈИ И ТУЖИЛАШТВУ ДА РАДЕ СВОЈЕ ПОСАО“
  • Поручујем „Правди за Давида“ да тражи одобрење за окупљање. Уколико то уради у складу са законом, нико јој неће забранити да се окупи, али без пријетњи и оптужби било коме. Поручујем њеним припадницима и да не дозволе да их било ко злоупотребљава“
  • На питање – да ли се осјећа одговорним за прекомјерну употребу силе, Драган ЛУКАЧ је упитао „ко је прекомјерно употребио силу“?
  • На указивање новинара да је Давор Драгичевић рекао да ће и вечерас бити одржан скуп, Лукач је поновио да морају тражити одобрење за скуп: „Ако се окупе без одобрења ући ће у свјестан сукоб са полицијом. Неће бити дозвољено да се напада полиција“

ДРАГАН Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, позвао је Давора Драгичевића да се смири и да допусти да полиција и Тужилаштво раде свој посао.

„Надам се да ће удаљити од себе све оне људе из криминалног и политичког миљеа који га само користе за своје циљеве и наносе му огромну штету“, рекао је.

Истакао је да је након девет мјесеци одржавања скупа испред групе ‘Правда за Давида’, који је све вријеме био нелегалан, није био пријављен никако, одлучено да се Трг очисти.

Рекао је да смо сви „свједоци да се у задње вријеме са тог скупа стижу многе увреде и клетве“.

Додао је да су групу искористили неки политичари и усмјеравали их у свом политичком циљу.

Поновио је да је Давору Драгичевићу позив за саслушање покушао бити уручен, али је он игнорисао знакове полиције да му исти уручи, те га је полиција након тога привела, чијем привођењу се он противио.

Лукач је рекао да су на улицама Бањалуке јуче биле присутне само јединица за подршку и редовна полиција, да специјалци нису били на тргу али су били у приправности уколико ситуација ескалира.

„Дошло је до тога да се почело пријетити дјеци, егзекуцијом дјеце. Добили смо стотине позива грађана који се жале. Трг је заробљен“, истакао је Лукач, те додао да остаје до даљњег забрана окупљања ове групе.

Поручио је да би група „Правда за Давида“ требала да тражи одобрење за јавно окупљање и да им, уколико то ураде у складу са законом, нико неће забранити да се окупе, али без пријетњи и оптужби било коме.

„Поручујем им да не дозволе да их било ко злоупотребљава“, нагласио је Лукач.

Истакао је да се покушава на физички начин изазивати полиција, „пљује се по полицији, физички се покушава ући у Палату предсједника и то су ствари који не могу бити толерисане и нико не може бити изнад закона.“

На питање новинара да ли се осјећа одговорним за прекомјерну употребу силе, Лукач је упитао „Ко је прекомјерно употребио силу“?

Нагласио је да сила нигдје није прекомјерно употребљена и да је сила употребљена онолико колико је било потребно.

На указивање новинара да је Давор рекао да ће и вечерас бити одржан скуп, Лукач је рекао да морају тражити одобрење за скуп.

„Ако се окупе без одобрења ући ће у свјестан сукоб са полицијом“, рекао је Лукач, те додао да неће бити дозвољено да се напада полиција.

На питање како коментарише позив Жељка Комшића да се изврши реформа полиција, Лукач је рекао да је то завршена ствар и да је Комшић на то свјесно позвао, да искористи овакав догађај за такве инсинуације.

https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Lukac-Svi-koji-prekrse-zakon-moraju-odgovarati/515199

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар