Влада РС

Лукач: МУП Српске неће прихватити нову контакт-тачку за сарадњу са Европолом

ОДРЕАГОВАО НА НЕИСТИНИТЕ НАВОДЕ МИНИСТРА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ СЕЛМА ЦИКОТИЋА
  • У писму које је упутио шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру навео да су важећи Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи с Европолом, као и његов садржај, у потпуности у складу с важећим законодавством у БиХ
  • Указао да у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ не може бити смјештена заједничка контакт тачка за сарадњу с Европолом, како то Цикотић тврди, већ у Министарству безбједности БиХ
  • Упозорио да Дирекција нема приступ подацима потребним за сарадњу с Европолом, да није творац, нити власник оперативних полицијских података, а поготово да нема оперативне надлежности да врши истраге кривичних дјела из мандата ове агенције, што је суштина сарадње

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова (МУП) Републике Српске неће прихватити нове аранжмане за формирање заједничке контакт тачке за сарадњу с Европолом, јер је једино прихватљиво рјешење стриктна и досљедна примјена Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи с овом агенцијом, истакао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Лукач је у писму које је упутио шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру навео да је процедура закључивања Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи с Европолом, као и његов садржај у потпуности у складу с важећим законодавством у БиХ, саопштено је данас из МУП-а Српске.

Он је писмо упутио поводом неистинитих навода које је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изнио у писму упућеном замјенику извршног директора Европола и Сатлеру с циљем блокаде успостављања заједничке контакт тачке БиХ за сарадњу с Ерополом.

Цикотић је у спорном писму изнио нистине о томе како инструкција о питањима од значаја за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи с Европолом, из маја 2020. године, ‘није у складу са законима БиХ, ни стандардима ЕУ’, што је апсурд, јер је у потпуности у складу са Споразумом и важећим законодавством, те представља до сада једини конкретан корак БиХ на путу ка испуњавању обавеза преузетих из споразума“, наглашава се у писму.

Лукач је подсјетио да су Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи с Европолом договориле делегације БиХ и Европола, уз сагласност Предсједништва БиХ, да су га потписали министар безбједности БиХ и директор Европола, те ратификовали Европски парламент и Предсједништва БиХ, уз сагласност Парламентарне скупштине БиХ.

Он наводи да у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ не може бити смјештена заједничка контакт тачка за сарадњу с Европолом, како то Цикотић тврди, већ у Министарству безбједности БиХ.

Лукач напомиње да не постоји адекватан законски основ за то, те да Дирекција у складу са позитивно-правним прописима у БиХ и важећим прописима ЕУ, нема законске надлежности неопходне за активно учешће у размјени података с Европолом, а ипак врши размјену података.

„Такође, Дирекција нема приступ подацима потребним за сарадњу с Европолом, није творац, нити власник оперативних полицијских података, а поготово нема оперативне надлежности да врши истраге кривичних дјела из мандата ове агенције, што је суштина сарадње“, истиче се у писму.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар