Влада РС

Лукач: Није Макрон без разлога рекао да БиХ постаје темпирана бомба опасна и за Европу

„ИЗ БиХ ЈЕ НА СТРАНА РАТИШТА ОТИШЛО НАЈВИШЕ ЏИХАДИСТА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА“
  • Министар унтрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: „Знамо да их се стотине, надам се да је утврђено тачно да су то држављани БиХ, углавном налазе у камповима у Сирији, гдје су заробљени и разоружани и чекају повратак у БиХ. Њихов повратак сигурно неће бити добра ствар за БиХ
  • Они ће сигурно покушати да око себе окупљају нове, младе сљедбенике који у њима виде хероје. Знамо да у БиХ и сада постоје десетине параџемата који нису под контролом државе – они живе по својим законима и обичајима, не признају законе БиХ

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас Срни да је познато да је из БиХ на страна ратишта отишло највише џихадиста по глави становника, више него из било које друге европске земље, и да њихов повратак сигурно неће бити добар за БиХ.

„Знамо да их се стотине, надам се да је утврђено тачно да су то држављани БиХ, углавном налазе у камповима у Сирији, гдје су заробљени и разоружани и чекају повратак у БиХ. Њихов повратак сигурно неће бити добра ствар за БиХ“, оцијенио је Лукач замољен да прокоментарише изјаву француског предсједника Емануела Макрона да је БиХ „темпирана бомба“ која куца тик уз Хрватску и суочава се са проблемом повратка џихадиста.

Лукач је указао да је ријеч о људима који су отишли да ратују не само због новца, већ због идеологије.

Због тога, упозорава он, не може се очекивати да се они овдје понашају нормално и да прекину са својим активностима, јер је ријеч о особама које се враћају из борбених дејстава и припадницима терористичких организација.

„Они ће сигурно покушати да око себе окупљају нове, младе сљедбенике који у њима виде хероје. Знамо да у БиХ и сада постоје десетине параџемата који нису под контролом државе – они живе по својим законима и обичајима, не признају законе БиХ. Све су то подаци које имају управо и европски лидери који су више пута до сада причали о БиХ по питању опасности која може да дође из ње.

Он је појаснио да та опасност подразумијева питања џихад-ратника, вехабијског покрета, односно свих тих људи који су радикално настројени и углавном је ријеч о исламском екстремизму на шта је Макрон и упозорио.

„Морамо да обратимо пажњу на те изјаве. Ово није први пут јер је већ више европских лидера причало о БиХ и проблему радикализма који може да дође. Исламски екстремизам је опасан не само за земље у окружењу, већ за цијелу Европу“, поручио је Лукач.

Министар унутрашњих послова је подсјетио да су се у протеклим годинама на европском тлу догодили многи терористички напади од којих су многи били везани за БиХ – или су учествовала лица из БиХ или су лица која су имали везе са БиХ или је кориштено оружје или експлозиви из БиХ.

„То су информације које службе посједују и на основу тога се праве анализе и долази се до оваквих закључака да БиХ постаје темпирана бомба која може да буде опасност за цијелу Европу“, указао је Лукач.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар