Влада РС

Лукач: Паравојних формација у РС нема, а има их у ФБиХ гдје постоји и преко 100 параџемата

„МИ НЕМАМО ПОДАТКЕ ДА СУ ДЈЕЦА ИЗ РС БИЛА У ВОЈНИМ КАМПОВИМА, АКО МЕКТИЋ ИМА НЕКА ИХ ДОСТАВИ“
  • ‘Србска част’ у Републици Српској има осам чланова или симпатизера и то су подаци МУП Српске. Тројица или четворица људи су имали проблеме са законом и МУП Српске је против њих подносио пријаве, а за одређена дјела су и осуђени
  • Проблем су и `ер софт` клубови у ФБиХ о чему се мора причати. У Српској је шест регистрованих клубова који не спроводе обуке као у ФБиХ у којој се дешавају класичне обуке по узору на специјалне јединице – тврди Лукач и наглашава да чланови „ер софт” клубови у ФБиХ носе на униформама фашистичке ознаке

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач нагласио је да у Српској нема паравојних организација и плана за њихово формирање, за разлику од Федерације БиХ (ФБиХ) у којој има више од 100 параџемата.

– Министарство унутрашњих послова Републике Српске неће дозволити ни ‘Србској части’, нити било којој вехабијској или другој организацији да узнемирава грађане. У Српској нема паравојних јединица, а сва та прича у вези с тим је политичка у којој је фокус на предсједнику Републике Милораду Додику, што нема везе ни са чим – истакао је Лукач.

Говорећи о организацији „Србска част“, Лукач је подсјетио да она није регистрована у Српској, него у Нишу.

– ‘Србска част’ у Републици Српској има осам чланова или симпатизера и то су подаци МУП Српске. Тројица или четворица људи су имали проблеме са законом и МУП Српске је против њих подносио пријаве, а за одређена дјела су и осуђени – појаснио је Лукач.

На тврдње министра безбједности у Савјету министара  БиХ, Драгана Мектића, да су малољетна дјеца из Републике Српске била на обуци у војном кампу, Лукач је рекао да МУП Српске нема такву евиденција и упитао ко су родитељи који су послали малољетно дјете на обуку у неки војни камп.

– Невјероватно је да родитељи шаљу дјецу на обуку у војне кампове – констатовао је Лукач, затраживши од Мектића да му достави имена дјеце.

Он је нагласио да у Републици Српској нема енклава, нити вехабијских заједница, нити било чега што може да угрози безбједност грађана, за разлику од ФБиХ.

– Можемо причати о људима који су са личном картом из Републике Српске одлазили на страна ратишта, а таквих је регистровано 17. Осам их се вратило, а тренутно их је шест у Републици Српској, припадници су радикалних исламистичких група, али су под контролом МУП – додао је Лукач.

Он је подсјетио да у ФБиХ има више од 100 параџемата, што, како каже, довољно говори о свему.

– Проблем вехабизма и радикалног ислама се у БиХ шири и то морамо зауставити – рекао је Лукач за РТРС.

Лукач је нагласио да у ФБиХ има људи који ходају градом у униформама са љиљанима и да припадници „Зелених бертки” носе униформе на различитим манифестацијама, а да Министарство безбједности БиХ никада није реаговало на такве случајеве.

– Проблем су и `ер софт` клубови у ФБиХ о чему се мора причати. У Републици Српској има шест регистрованих клубова који не спроводе обуке као у ФБиХ у којој се дешавају класичне обуке по узору на специјалне јединице – тврди Лукач и нагласио да „ер софт” клубови у ФБиХ носе на униформама фашистичке ознаке.

Он је оцијенио да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа, али да се увијек мора размишљати о структури грађана БиХ који су припадници одређених радикалних екстремистичких покрета.

– Морамо бити спремни да овјде може доћи до терористичких напада, која су се дешавала и раније. О овим стварима морамо водити рачуна, иако смо у извјештајима МУП Републике Српске износили гаранције грађанима да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа – додао је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар