Влада РС

Лукач: Сваки полицајац мораће да буде наоружан и крактим и дугим цијевима

НАГЛАСИО ДА ЈЕ МУП СРПСКЕ ИЗВУКАО ПОУКЕ ИЗ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА НА СТАНИЦУ ЗВОРНИКУ
  • „Наши полицајци су у тренутку напада на Полицијску станицу у Зворнику имали оружје старо 30 или 40 година, које није било чак ни функционално. Полицајцу који је тада почео да пуца на терористу заковао се пиштољ, био је рањен, могло је бити још мртвих да наша јединица није интервенисала и неутралисала терористу“
  • „Све наше јединице које су трансформисане у Жандармерију опремљене су савременим наоружањем, новим пиштољима и пушкама различитог калибра и намјене и могу да се супротставе у борби против потенцијалних терориста“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је МУП Српске извукао поуку из терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику који се догодио крајем априла 2015. године, након чега је почео да се опрема и организује на сасвим другачији начин, да би био ефикасан у борби против свих врста угрожавања полиције и грађана, нарочито тероризма.

„Наши полицајци су у тренутку напада на Полицијску станицу у Зворнику имали оружје старо 30 или 40 година, које није било чак ни функционално. Полицајцу који је тада почео да пуца на терористу заковао се пиштољ, био је рањен, могло је бити још мртвих да наша јединица није интервенисала и неутралисала терористу“, навео је Лукач.

Он је нагласио да је након тога почело озбиљно опремање МУП-а, које још траје.

„Треба времена и новца да би полиција имала на располагању све што јој треба за извршавање комплексних задатака, нарочито када је ријеч терористичким актима“, рекао је Лукач за АТВ.

Он је истакао да сваки полицајац у Српској мора да буде опремљен на задовољавајући начин и у складу са европским стандардима, односно да посједује и кратко и дуго наоружање које може бити ефикасно у борби против свих врста угрожавање полиције и грађана, нарочито у борби против терориста.

Лукач је навео да су све јединице које су трансформисане у Жандармерију опремљене савременим наоружањем, новим пиштољима и пушкама различитог калибра и намјене и могу да се супротставе у борби против потенцијалних терориста.

„Наша специјална антитерористичка јединица је максимално опремљена свим средствима и наоружањем, имају на располагању више пиштоља, аутоматског и снајперског оружја управо за било коју врсту борбе с терористима или онима који на било који начин могу угрозити наше грађане“, рекао је Лукач.

Он наводи да примједбе на то што МУП ради када је ријеч о опремању имају одређени политичари из Сарајева, без обзира на то што никада није рекао да федерални МУП, или било који кантонални, не треба да набави одређено оружје, униформе и другу опрему.

„Сматрам да било који полицајац у БиХ треба да буде адекватно опремљен и наоружан и спреман да изврши своје задатке, да може да заштити свој, али и животе грађана ако је потребно. Никада нећу бити против тога да се опрема полиција било гдје у БиХ, али, са друге стране, увијек имате примједби када то ради МУП Српске“, рекао је Лукач.

Он сматра да не треба бити наиван и мислити да сутра неки терориста опет неће у БиХ починити терористички акт јер је, како је подсјетио, велики број оних који су из БиХ отишли на страна ратишта, многи су се вратили, неки око себе и даље окупљају људе који могу узети пушку и почети да пуцају на грађане Српске и БиХ.

Коментаришући случај Мевлида Јашаревића, који је 2011. године пуцао из аутоматског оружја на Амбасаду САД у Сарајеву више од 40 минута, Лукач је рекао да је увјерен да у Бањалуци нико не би могао да пуца сат времена, а да не добије адекватан одговор за веома кратко вријеме.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар