Влада РС

Парастос у Војковићима жртвама НАТО агресије на Републику Српску

ПОГИНУЛО 46 И РАЊЕНО 98 ВОЈНИКА РС, УБИЈЕНО ВИШЕ ОД 50 И РАЊЕНО 120 ЦИВИЛА
  • Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи служио митрополит дабробосански Хризостом
  • Министар Душко МИЛУНОВИЋ:  У нападима НАТО на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија. Војска Републике Српске, упркос томе што је НАТО против ње употријебио најсавременију технику, оборила је осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

ПАРАСТОСОМ у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, који служи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, почело је обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у којем је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Парастосу присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Српске, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Присутни су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници и представници општина са подручја Сарајевско-романијске регије, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и представници борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те чланови породица жртава НАТО бомбардовања.

Након парастоса, на мјесном гробљу Грлица биће положено цвијеће на мјесто гдје су сахрањене прве жртве НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, док су духовни програм и обраћање званичника планирани за 12.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Организатор Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратовања.

Министар Милуновић изјавио је раније да је током НАТО бомбардовања убијено 46 војника и више од 50 цивила, а рањено 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 „томахавк“ ракета, а коришћена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом „Намјерна сила“, било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

Милуновић је рекао да је Војска Републике Српске, упркос томе што је НАТО против ње употријебио најсавременију технику, оборила осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

У нападима НАТО на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар