Влада РС

Почела градња ауто-пута Вукосавље-Брчко који ће повезати Бањалуком са Бијељином и Србијом

КАДА БУДЕ ГОТОВ, ИМАЋЕ НАСТАВАК ПРЕМА ЗВОРНИКУ И ТРЕБИЊУ
  • Милорад ДОДИК, у Гаревцу код Модриче: „Ми смо пријатељи Кине, подржавамо њену политику, увијек смо на страни Кине која је спремна да брани свој суверенитет… Нисмо спремни да одбацимо наше партнере, долазили са Истока или Запада, али Кина је партнер без условљавања, кинеска политика је политика немјешања у унутрашње ствари“
  • „Ако узимају нашу аутономију, да доносимо одлуке, онда нам таква БиХ не треба. Спремни смо – нагласио је Додик – да прихватимо ону која је предвиђена Уставом и Дејтонском споразумом. Нисмо спремни да прихватимо ништа друго“
  • Ауто-пут Вукосавље-Брчко је први пројект који је преузела Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерство на територији Републике Српске. Њен први човек Ли Бишенг се захвалио Влади Републике Српске што је његовој корпорацији пружила прилику да учествују у једном оваквом пројекту: „За нас је то пројекат од великог значаја. Ово је веома значајан пројекат и за Владу Републике Српске“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је ауто-пут Вукосавље-Брчко доказ партнерства, успјеха, способности Републике Српске.

„Ово је велики корак. Поносан сам што иза нас остају дјела“, рекао је Додик у Гаревцу код Модриче гдје је озваничен почетак радова и додао да вјерује да ће у наредних четири-пет година бити комплетно изграђен ауто-пут.

Додик је рекао да је план примарно повезати Бијељину са Бањалуком, али и са Србијом, а даље ићи према према Зворнику, Вишеграду и Требињу.

Он је најавио да ће 15. септембра у Бијељини са предсједником Србије Александром Вучићем свечано отворити ауто-пут Бијељина-Рача.

Додик је истакао да ни у тешким оклностима свих ових година нису по страни остављени капитални пројекти, попут оних у области здравства, путне инфрастркутуре.

„Мораћемо и да завршимо реконструкцију свих домова здравља“, истакао је Додик.

Он је навео да је Српска све то могла да уради јер је имала међународне пријатеље, те истакао Кину која показује резултате.

„Ми смо пријатељи Кине, подржавамо њену политику, увијек смо на страни Кине која је спремна да брани свој суверенитет“, рекао је Додик и додао да је Кина показала способност да се прилагоди, да развија економије.

Он је навео да жели да настави подршку и учешће у програму „Један појас један пут“.

„Нисмо спремни да одбацимо наше партнере, долазили са Истока или Запада, али Кина је партнер без условљавања, кинеска политика је политика немјешања у унутрашње ствари“, навео је Додик.

Он је навео да Кина поштује међународне споразуме, а да неки други то не раде.

„Ми имамо тај проблем што неки други мисле да ми морамо да се прилагодимо њиховим плановима“, додао је Додик.

Он је подсјетио да никада нису доживјели од кинеских партнера да условљавају, нити су тражили подршку за њихове политике.

„Ако узимају нашу аутономију, да доносимо одлуке, онда нам таква БиХ не треба. Спремни смо да прихватимо ону која је предвиђена Уставом и Дејтонском споразумом. Нисмо спремни да прихватимо ништа друго“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска никада није имала више пријатеља и дестинација на којима је разумију.

„Можемо рачунати на партнерство које Кина нуди. Хоћемо партнерство и са ЕУ, са свим компанија и са истока и запада, не желимо да се на нашој линији разграничи свијет на исток и запад, како то неки хоће“, рекао је Додик.

Он је поновио да санцкије Русији неће бити уведене ни док је он у Предсједиштву БиХ, а неће бити ни када буде Жељка Цвијановић.

„Република Српска је све снажнија“, закључио је Додик.

Ауто-пут Вукосавље-Брчко први пројекат кинеске државне корпорације у Српској

Ауто-пут Вукосавље-Брчко је први пројект који је преузела Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерство на територији Републике Српске, рекао је данас предсједавајући Корпорације за иностране послове Ли Бишенг у Гаревцу код Модриче гдје је озваничен почетак радова.

Ли је захвалио је Влади Републике Српске што је пружила прилику да учествују у једном оваквом пројекту.

„За нас је то пројекат од великог значаја“, рекао је Ли и додао да је то веома значајан пројекат и за Владу Републике Српске.

Он је навео да сви радови са овим пројектом тренутно напредују према плану и да ће послије данашње церемоније распоредити ресурсе и дати све од себе да обаве оно што даље слиједи.

„Вјерујемо да ћемо уз заједничке напоре и подршку Владе и инвеститоре бити уз могућности да успјешно реализујемо пројекат. Такође радујемо се овом пројекту и прилици за даљу сарадњу са Републиком Српском и у неким другим областима“, истакао је Ли.

Вршилац дужности директора „Аутопутева Републике Српске“ Слободан Станаревић рекао је да је ово још један доказ да Република Српска има пријатеља кад Европа закаже.

„Кад Европа закаже, појаве се Кинези, Србија, Русија тако да знате да ми никада нисмо сами“, истакао је Станаревић.

Он је навео да је ова дионица ауто-пута дуга 33 километра која представља централну трасу на будућем аутоуту Бањалука Београд.

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг указао је на значај развоја привреде путем изградње инфрастурктуре.

„Овим ћемо стварати бољу будућност и отворити поглавље сарадње и развоја“, рекао је Ђи.

Према његовим рјечима, Република Српска има добро пословно окружење које кинеским предузећима пружа снажну гаранцију да овдје прошире своје пословање.

Он је истакао да сарадња између Кине и Централне и Источне Европе не заостаје иако је пандемија ковида изазвала глобалну криза, као и да изазовна времена захтијевају сарадњу.

„Економска сарадња Кине и БиХ је веома флексибилна, постигли смо велике напретке“, рекао је Ђи и додао да постоји огроман потенцијал за даљу сарадњу.

Он вјерује да ће сарадња са Српском ове кинеске компаније допринијети изградњи локалне инфраструктуре и економском развоју.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар