Влада РС

Полицијска управа Бањалука: Биће спријечени нови скупови „Правде за Давида“

ЗАТО ШТО СЕ СЕ ОРГАНИЗАТОРИ НИСУ ПРИДРЖАВАЛИ ОБАВЕЗА КОЈЕ СУ ИМАЛИ ПО ЗАКОНУ
  • ПУ саопштила: „Због учесталог нарушавања јавног реда и мира, вршења кривичних дјела, спречавања нормалног одвијања саобраћаја те непоштовања Закона о јавном окупљању РС, сва будућа јавна окупљања групе ‘Правда за Давида’ ће бити спријечена и прекинута у складу са Законом о јавном окупљању РС, а учесници таквог јавног окупљања ће бити санкционисани у складу са законом“

БУДУЋИ скупови групе „Правда за Давида“ биће спријечени, а учесници ће бити санкционисани у складу са законом, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Из Управе наводе да је до овакве одлуке полиције дошло јер се „организатори јучерашњег скупа нису придржавали обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС“.

„Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, због непридржавања обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, на пријављеном скупу за дан 30.12.2018. године, те чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и постојања сумње да су извршена и одређена кривична дјела, лишили су слободе одређени број лица, док се за одређеним бројем лица трага. Наиме, организатор јавног скупа се није придржавао обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, те је пријављени јавни скуп, након одржавања на Тргу Крајине, наставио као јавни скуп у покрету, који као такав није био пријављен“, наводи у саопштењу ПУ Бањалука и додаје:

„Организатор јавног окупљања, као и у претходним окупљањима, није испоштовао законом предвиђене обавезе већ је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више различитих прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела“.

Полицијска управа је навела и да су учесници јавног окупљања прекинули и претходно заказан концерт естрадног умјетника Хариса Џиновића, на паркинг простору „Краша“, на начин што су галамом, виком, вријеђањем те оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма, због чега су, надлежне градске службе отказале претходно најављене новогодишње културно-забавне манифестације.

„Због учесталог нарушавања јавног реда и мира, вршења кривичних дјела, спречавања нормалног одвијања саобраћаја те непоштовања Закона о јавном окупљању РС, сва будућа јавна окупљања групе ‘Правда за Давида’ ће бити спријечена и прекинута у складу са Законом о јавном окупљању РС, а учесници таквог јавног окупљања ће бити санкционисани у складу са законом“, закључују у ПУ Бањалука.

Полицији се јавио Александар Глувић, потрага за још четворо

ЧЛАН групе „Правда за Давида“ Александар Глувић јавио се Полицијској управи Бањалука, гдје се тренутно налази на испитивању.

Полицијска управа Бањалука покренула је данас потрагу за пет особа због синоћњих нереда послије протестног окупљања на Тргу Крајине у Бањалуци у организацији групе „Правда за Давида“.

„Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука покренули су данас, у складу са упутством о вршењу потражне дјелатности, распис о трагању за лицима чији су иницијали Д. Д, С. М, А. Г, С. Б, и Њ. Т. сви из Бањалуке због сумње о почињеним кривичним дјелима и прекршајима“, саопштено је раније из Полицијске управе Бањалука.

Сазнаје се да је полиција још увијек трага за Давором Драгичевићем (50), Стелом Милановић (54), Стефаном Благићем (27) и Његошем Томићем (36).

У саопштењу је наведено да ће полицијски службеници предузети све мјере и радње с циљем проналаска наведених лица и документовања почињених кривичних дјела и прекршаја.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар