Влада РС Одабрано

Полицијска управа Требиња оптужује Силајџића за ратне злочине

ПОВЕЗАЛА ГА СА ФОРМИРАЊЕМ ЛОГОРА НА ПОДРУЧЈУ КОЊИЦА, ЧЕЛЕБИЋА, МУСАЛА И БРАДИНЕ
  • Указала да је у тим ратним логорима противправно било лишено слободе више стотина цивила српске националности, да су 32 убијена, а више десетина жена силовано

ПРОТИВ бившег члана Предсједништва Босне и Херцеговине Хариса Силајџића поднесен је извјештај Тужилаштву БиХ због кривичних дјела ратног злочина почињеног на подручју општине Коњиц, потврђено је бањалучкој телевизији АТВ из Полицијске управе Требиње.

Тужилаштву БиХ извјештај је поднијело Одјељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина Полицијске управе Требиње.

Силајџић је осумњичен да је од почетка 1992. године до новембра 1993. у својству министра иностраних послова, а од новембра 1993. до краја 1995. године у својству предсједника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању сабирних центара (логора) на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадина у којима се налазило противправно лишено слободе више стотина цивила српске националности, убијено 32 лица, а више десетина жена силовано, што потврђује да је вршећи најјодговорније функције у извршној власти знао и одобравао постојање и дјеловање наведених логора у којима су почињени ратни злочини, наводи се у документу ПУ Требиње који је у посједу „АТВ“-а.

Како јавља иста телевизија, у документу стоји да је одговоран што је као високи функционер Републике Босне и Херцеговине, као и кроз утицај који је имао, знао и морао да зна, те преко других учествовао у кривичним дјелима ратних злочина, подстицао, доносио одлуке, потписивао рјешења о постављањима у логорима.

„У Коњицу је смртно страдало 186 лица, 2.000 заробљено у логоре без икаквих права, а више десетина жена силовано, што је имало за посљедицу извршење тешких кршења Међународног хуманитарног права, а није ништа учинио да би то спријечио, чиме је осумњичени Харис Силајџић починио кривично дјело Ратни злочини против човјечности и Ратни злочин против цивилног становништва“, тврде у Полицијској управи Требиње.

(АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар