Влада РС

Предшколско образовање у Републици Српској постаје бесплатно

ВИШКОВИЋ: ДИО СРЕДСТАВА ОД ИГАРА НА СРЕЋУ БИЋЕ УСМЈЕРЕН НА ПОДСТИЦАЊЕ РАЂАЊА
  • Милорад ДОДИК: „Кредитна подршка брачним паровима биће дио мјера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити дио средстава од локалне заједнице, а дио од институција РС. Дио кредита био би отписан након рођења првог дјетета, а у цијелости би био отписан ако буде рођено троје дјеце“

МЈЕРЕ које се односе на демографски развој и популациону политику у РС морају бити дио законских рјешења како би биле стриктно спроведене, изјавио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, на данашњој конференцији за новинаре на којој је представљена научноистраживачка студија „Демографски развој и популациона политика РС – анализа стања и приједлог мјера“.

„У наредном периоду је у плану да, у сарадњи са локалним заједницама, предшколско образовање буде бесплатно. Кредитна подршка брачним паровима биће дио мјера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити дио средстава од локалне заједнице, а дио од институција РС. Дио кредита био би отписан након рођења првог дјетета, а у цијелости би био отписан ако буде рођено троје дјеце“, истакао је Додик.

Сматра да РС и Србија морају радити заједнички на утврђивању мјера у области демографског развоја и популационе политике.

„Са Србијом смо радили на формирању Фонда који је подстицао младе предузетнике до 35 година, који су могли да добију 50.000 КМ и наставићемо да то радимо“, рекао је Додик.

Појаснио је да је циљ поменуте студије да се на свеобухватан начин приступи проблему наталитета и систематизују све мјере пронаталитетне политике.

Жељка Цвијановић, предсједница РС, казала је да институције РС имају важне мјере и значајна издвајања за подршку породици у цјелини.

„Уз мјере које ће бити спроведене, биће и анализиране и оне које су раније сачињене“, казала је Цвијановићева, те додала да се мјере односе на подршку за новорођенчад, за треће и четврто дијете, дјечји додатак, подршку незапосленим породиљама, као и на бесплатне уџбенике.

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, навео је да ће дио средстава прикупљених новим Законом о играма на срећу бити преусмјерен за пронаталитетну политику.

„Наш Закон о играма на срећу доноси пуно веће ефекте него што смо очекивали и дио средстава ћемо преусмјерити на пронаталитетну политику“, рекао је Вишковић.

Истакао је да је у протеклих осам година заустављен пад рађања у РС, те да, уколико се иде на повећање наталитета, неопходно је одредити циљне групе.

Рекао је да су направљени и кораци када су у питању финансијска издвајања за породиље.

Научноистраживачку студију је, на иницијативу предсједнице РС, израдио Експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

Драшко Маринковић, професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, навео је да је у РС у 2018. години рођено 230 дјеце више у односу на 2017. годину.

„Анализирајући комплетну документацију, доступне изворе података, дали смо конкретан приједлог у погледу миграција становништва и у погледу трећег проблема, који је изражен, осим миграција и недовољног рађања, а то је старење становништва“, појаснио је Маринковић. Додао је да је приликом израде ове студије обављено неколико анкетних истраживања.

Утакмица за промоцију наталитета

Хуманитарна фудбалска утакмица између ветерана Црвене звезде и ветарана Борца и Републике Српске одиграна је у Бањалуци. Овај меч дио је акције која за циљ има подизање свијести о важности повећања наталитета у Републици Српској, а коју је покренула Фондација „Дјеца нам се рађала“.

На терен Градског стадиона у17 часова су истрчали некадашњи асови фудбала попут Драгана Џајића, Владимира Петровић Пижона, Јована Аћимовића, Станислава Карасија, Милоша Шестића, Душана – Дулета Савића, Здравка Боровнице, браће Милка и Бошка Ђуровског, Жељка Бувача, Дамира Шпице…      Прије окршаја ветерана одигран је ревијални меч селекција љекара и новинара.

Утакмице су хуманитарног карактера, улаз на Градски стадион у Бањалуци је бесплатан, а од 1. септембра је активан и хуманитарни број 1432.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар