Влада РС

Рачић: Предано радимо на повезивању Аеродрома Бањалука са Русијом

ЛИНИЈА БАЊАЛУКА-ТИВАТ СТАРЗУЈЕ 27. ЈУНА – ЛЕТОВИ ПЕТКОМ И НЕДЈЕЉОМ

Милан Рачић (Фото: СРНА)

  • Милан РАЧИЋ: Постоји велико интересовање за авио-линију која би повезала Републику Српску и Русију. Прије пандемије вируса корона били смо на корак да ријешимо ту дестинацију. Због пандемије су преговори одгођени за нека боља времена и сада очекујемо наставак са двије, три авио-компаније. Мислим да Република Српска има потенцијала за сарадњу са Руском Федерацијом
  • У јулу очекујемо и наставак сарадње са Рајанером на дестинацијама Берлин, Франкфурт Хан, Мемингем, Брисел, као и почетак одгођених линија за Беч и Милано

ДИРЕКТОР „Аеродрома Републике Српске“ Милан Рачић изјавио је Срни да је приоритени задатак овог предузећа да Аеродром Бањалука постане саставни дио свјетског авио-саобраћаја, као и да се предано ради на повезивању са Руском Федерацијом.

Рачић је истакао да постоји велико интересовање за авио-линију која би повезала Републику Српску и Русију, те да су „Аеродороми Републике Српске“ прије пандемије вируса корона били на корак да ријеше ту дестинацију.

– Због пандемије су преговори одгођени за нека боља времена и сада очекујемо наставак тих преговора са двије, три авио-компаније. Мислим да Република Српска има потенцијала за сарадњу са Руском Федерацијом што се тиче авио-саобраћаја и то је један од задатака који смо себи поставили – рекао је Рачић.

Рачић је подсјетио да је Аеродром Бањалука у овој години, уз постојећу сарадњу са „Рајан ером“, остварио сарадњу и са компанијом „Виз ер“, са пет нових дестинација, и то Дортмунд, Ајндховен, Малме, Штокхолм и Базел.

Према његовим ријечима, компанија „Рајан ер“ у овој години, након нормализације ситуације, почела је са линијом за Гетеборг, са два поласка седмично, али су накнадно увели и трећи полазак с обзиром на велику потражњу путника.

– У јулу их очекујемо и за наставак сарадње на дестинацијама Берлин, Франкфурт Хан, Мемингем, Брисел, као и почетак одгођених линија за Беч и Милано – нагласио је Рачић.

Он је истакао да су грађани задовољни новим дестинацијама, те да се са нестрпљењем ишчекује успостваљање линије из Бањалуке за Тиват.

– Та линија стартује 27. јуна. „Ер Монтенегро“ ће саобраћати два пута седмично, петком и недјељом. То је веза коју смо некада давно имали са компанијом „Ер Српска“ и за коју постоји велико интересовање, јер многи наши грађани воле да путују у Црну Гору – напоменуо је Рачић.

Кад је ријеч о редовној линији „Ер Србије“ Бањалука-Београд, Рачић је истакао да је то линија од посебног јавног значаја, те изразио очекивање да ће број летова са постојећа два недјељом, бити повећана на три и више.

Рачић је навео да на пословање Аеродрома Бањалука, као и свих других у свијету, и даље утиче пандемије, односно мјере рестрикције, које су различите од земље до земље и које се врло брзо мијењају.

– Свјетска очекивања су да се авио-саобраћај тек 2023. и 2024. године, а можда и 2025. године, може вратити на резултате из 2019. године. Наш циљ је да на Аеродрому Бањалука, који у претходном периоду није имао значајан обим саобраћаја, направимо радикалан заокрет у пословању, али и у доприносу привреди Републике Српске – додао је Рачић.

Он је напоменуо да су због пандемије сви аеродорми били на нули и да је сада нови историјски старт, због чега Аеродром Бањалука треба да искористи прилику за сарадњу са свим заинтересованим компанијама.

Говорећи о успостављању карго саобраћаја, Рачић је рекао да је то такође један од приоритета, јер је то одличан финансијски посао за било који аеродром.

– Завршили смо карго објекат и у току је прибављање рјешења Управе за индиректно опорезивање БиХ за регистрацију царинског складишта. Упоредо с тим, преговарамо са одређеним компанијама за увођење карго операција, односно увоза и извоза неке робе – нагласио је Рачић.

Он је додао да Република Српска, због близине границе ЕУ, има стратешки положај за такву врсту саобраћаја, те да то свакако треба искористити.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар