Влада РС Главно

Република обезбиједила новац за све најважније пројекте Универзитета у Бањалуци

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ И РЕСОРНИ МИНИСТРИ У РЕКТОРАТУ
  • Милорад ДОДИК: „Имамо три најважнија пројекта, а за све је обезбијеђен новац и ту неће бити застоја. Ради се и санација Стоматолошког и Економског факултета. Планирамо да овај универзитет постане регионално препознатљив
  • Ректор Радослав ГАЈАНИН: Сви факултети у будућности биће на једном мјесту. Добили смо подршку за уређење свих саобраћајница у Универзитетском граду

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци, да је за све најважније пројекте Универзитета обезбијеђен новац из буџета Српске.

– Имамо три најважнија пројекта, а за све је обезбијеђен новац и ту неће бити застоја. Ради се и санација Стоматолошког и Економског факултета. Планирамо да овај универзитет постане регионално препознатљив. Желим да похвалим успјехе у научно-наставном процесу, што и јесте главна функција Универзитета. Многи наши свршени студенти, дипломци наши су најбољи амбасадори – рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин захвалио је руководству Српске за подршку.

– Све активности планиране су да се заврше у наредних годину дана, како би се комплетирао цијели комплекс. Сви факултети у будућности биће на једном мјесту. Добили смо подршку од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и ресорних министара у вези са уређењем свих саобраћајница у Универзитетском граду – рекао је Гајанин.

У санацију објеката Универзитета у Бањалуци и њихово енергетско утопљавање у протеклих пет година уложено је око три милиона КМ.

Средства за санацију објеката Универзитета у Бањалуци и њихово енергетско утопљавање у протеклих пет година уложена су кроз реализацију пројекта „Енергетска ефикасност“, који спроводи ресорно министарство.

Кроз реализацију друге фазе пројекта

У оквиру пројекта „Енергетска ефикасност“ тренутно се изводе радови на енергетској обнови објекта Ректората и Академије умјетности и објекта Центра за помоћ студентима са инвалидитетом, те објекта Стоматолошког факултета за шта је издвојено 1.440.000 КМ.

У току ове грађевинске сезоне завршени су радови на објекту Економског факултета, а вриједност радова је 630.844 КМ.

У оквиру прве фазе пројекта, који је реализован у периоду од 2015. до 2019. године, саниран је објекат Природно-математичког факултета, а вриједност радова износила је око 929.000 КМ.

Он је напоменуо да Република води рачуна и о Универзитету у Источном Сарајеву и да улаже десетине милиона КМ у јачање потенцијала те високошколске установе.

– Наставићемо са тим активностима. Не желим да правимо конкуренцију међу два универзитета, него да чинимо да буду једнако успјешни и да на најбољи могући начин представе Републику Српску – рекао је Додик.

Састанку у Ректорату Универзитета у Бањалуци присуствовали су и министара финансија Српске Зора Видовић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар