Влада РС Главно

Шеранић: Ситуација је изразито забрињавајућа – имамо нагли пораст броја заражених

У УКЦ ХОСПИТАЛИЗОВАНО 100, А У ОСТАЛИМ БОЛНИЦАМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ – 150 ЉУДИ

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

  • Министар здравља Ален ШЕРАНИЋ: „Набавили смо опрему, имамо довољан број свега што је потребно за јединице интензивне његе… Имамо јасне протоколе лијечења и уложена су знатна средства за проширење капацитета. Болнички систем ће, свакако, издржати притисак”
  • Препорука за славе – у ужем кругу породице

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској изразито забрињавајућа те да се у посљедњих седам дана биљежи нагли пораст броја заражених.

Шеранић је навео да готово све локалне заједнице у Републици Српској биљеже раст броја случајева вируса корона, а да предњачи Бањалука, што је са аспекта броја становника и очекивано.   

Шеранић је истакао да се у посљедња три до четири дана биљежи и нагли раст броја хоспитализованих.

“У току једне вечери у Универзитетском клиничком центру Републике Српске било је 20-30 пријема, што довољно говори о притиску на здравствени сyстем”, рекао је он.

Шеранић је навео да је у УКЦ Српске тренутно хоспитализовано око 100 пацијената, а у осталим болницама око 150.

Министар је нагласио да је период прије јесени искориштен за припрему здравственог система на поновни раст броја заражених, који је у посљедњих седам дана евидентан.

“Ми смо искористили овај период да се припремимо. Набавили смо опрему, имамо довољан број свега што је потребно за јединице интензивне његе… Имамо јасне протоколе лијечења и уложена су знатна средства за проширење капацитета. Болнички систем ће, свакако, издржати притисак”, рекао је он.

Када је ријеч о евентуалном увођењу нових мјера, Шеранић је навео да је примарни циљ заштита здравља становништва и очување економије, те да су све досадашње мјере усмјерене ка томе.

“Биће одређених мјера које ће се односити на одређене секторе, али и то ће бити процјењивано према стању у конкретној локалној заједници”, навео је он.

Министар је апеловао на грађане да буду одговорни и поштују постојеће мјере – да носе маске, придржавају се физичке дистанце, не окупљају се у великим групама, итд. јер ћемо, како је рекао, без одговорности појединца и солидарности заједнице врло тешко изаћи на крај са ширењем вируса.

Када је ријеч о предстојећим празницима, односно обиљежавању крсне славе, Шеранић је навео да је препорука струке прослава у ужем кругу породице.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар