Влада РС Главно

Српска ће Невесињску пушку и Пробој Солунског фронта обиљжавати као `републичке догађаје`

ИСТИ ЗНАЧАЈ ИМАЋЕ И ХРВАТСКО-МУСЛИМАНСКЕ УБИЈАЊЕ 5.500 СРБА У ШУШЊАРУ КОД САНСКОГ МОСТА
  • Дан српског јединства заједнички је празник од националног интереса за цио српски народ јер је у пробоју Солунског фронта учествовало и 26.000 добровољаца Срба који су живјели на овим просторима

  

ОБИЉЕЖАВАЊЕ Невесињске пушке, Пробоја Солунског фронта и сјећање на страдале у Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату уврштени су у календар историјских догађаја од републичког значаја, одлучио је данас Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да ће са ова три укупно бити обиљежавана 32 историјска догађаја од републичког значаја.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, рекао је да су прва два историјска догађаја усвојена на нивоу Републике Српске и Србије, што је договорено на посљедњој заједничкој сједници двије владе.

Он је навео да ће се Невесињска пушка од ове године заједно обиљежавати у Невесињу, а други догађај је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који је предвиђен да се обиљежава 15. септембра, као дан Пробоја Солунског фронта.

Милуновић је појаснио да је Дан српског јединства заједнички празник од националног интереса за српски народ јер је у пробоју Солунског фронта учествовало и 26.000 добровољаца Срба који су живјели на овим просторима.

Према његовим ријечима, усвојен је још један догађај од историјског значаја, а то је дан сјећања на страдале на Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату, гдје је за два до три дана убијено око 5.500 Срба и 500 Јевреја.

– Ово је други датум који ћемо обиљежавати у ФБиХ послије Гаравица, гдје су за неколико дана, без испаљеног метка, Хрвати и муслимани у саставу регуларних јединица НДХ, према енглеским обавјештајним подацима, убили, односно заклали 14.000 људи – рекао је Милуновић.

Он је додао да ће се Дан несталих, који је обиљежава 15. септембра убудуће обиљежавати 30. августа.

Милуновић је навео да је данас уприличена и презентација веб странице, односно апликације Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

– Тренутно уносимо податке. Циљ је да се унесу сви аудио и видео подаци који су доступни, писани трагови, фотографије из свих ослободилачких ратова српског народа – навео је Милуновић и додао да ће апликација садржавати и информације о споменицима и спомен-обиљежјима, те о српским стратиштима у Републици Српској, БиХ и Хрватској.

Милуновић је нагласио да је ово веома значајан пројекат јер, како је нагласио, „медији понекад путем своје уређивачке политике не дају довољно простора овим догађајима“.

– Исто тако, млади путем образовног система нису у могућности да усвоје толико података из наше богате, бурне и тешке историје. Овај пројекат отвара могућност да садржаји буду доступни свима, да то буде „онлајн музеј“ наше историје – рекао је Милуновић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар