Влада РС

Српска СБ УН: Нека „међународна заједница“ и Бошњаци коначно прихвате Дејтон као кључ за БиХ

ПРЕМИЈЕР РАДОВАН ВИШКОВИЋ УПУТИО ИЗВЈЕШТАЈ ГЛАВНОМ ОРГАНУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
  • У извјештају Владе РС се наглашава: „Дејтонски споразум не само да је донио трајан мир, него је и дао формулу за стабилност и демократско управљање у земљи са три дубоко подијељене етничке групе са снажним, али различитим идентитетима“
  • „Напади на Споразум унутар и изван БиХ су непромишљени, кратковиди и опасни“
  • Влада РС упозорила да је у току усаглашена кампања за повећање стране интервенције у БиХ, уз алармантна упозорења да је БиХ на ивици рата. Неки чланови међународног коментаријата намјерно преувеличавају ризике по стабилност БиХ у нади да ће то довести до краја дејтонског устава БиХ. Сањају о „Дејтону II“ који ће БиХ договорену у Дејтону замијенити централизованом „грађанском“ државом без заштите српске и хрватске заједнице

РЕПУБЛИКА Српска посвећена је Дејтонском споразуму и потребно је да међународна заједница и бошњачко руководство у БиХ престану да нападају Споразум и прихвате га као кључ будућности БиХ.

Наводи се то 28. извјештају Савјету безбједности Уједињених нација који јe, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Извјештај је 31. октобра усвојика Влада Републике Српске.

Извјештај се односи на период мај 2021 – октобар 2022. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

У извјештају је наведено да је Дејтонски споразум камен темељац регионалног мира више од четврт вијека.

– Споразум не само да је донио трајан мир, него је и дао формулу за стабилност и демократско управљање у земљи са три дубоко подијељене етничке групе са снажним, али различитим идентитетима. Године тешких дипломатских напора, поткријепљених детаљним анализама расположивих опција за успостављање мира у БиХ, произвеле су споразум којим у потпуности није био задовољан нико, али су га сви прихватили. Напади на Споразум унутар и изван БиХ су непромишљени, кратковиди и опасни – истакнуто је у извјештају.

Подвучено је да је Република Српска у потпуности посвећена Дејтонском споразуму, као и суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Република Српска, додаје се, своју опредијељеност досљедно наглашава већ дуги низ година у својим редовним7 извјештајима Савјету безбједности УН.

Њена опредијељеност укључује и одлучност да се Устав БиХ, укључујући одредбе које гарантују аутономију ентитета и права конститутивних народа, вјерно поштују.

– Српска инсистира на томе да уставну структуру успостављену Дејтонским споразумом и владавину права засновану на тој уставној структури поштују стране и у БиХ и ван ње. Република Српска наставиће да ради на заштити својих права из Устава БиХ политичким и правним средствима, уз став да БиХ може успјети и напредовати само ако се буду штитила права ентитета и конститутивних народа – пише у извјештају.

Наведено је и да Република Српска сматра да је дијалог, у доброј вјери и у оквиру Дејтона, кључ дугорочног успјеха БиХ.

– Чврсто је увјерена да БиХ може успјети под условом да домаће стране у БиХ и међународна заједница поштују Дејтонски споразум – истакнуто је у извјештају

Упозорено је и да чланови међународне заједнице морају престати да нападају Дејтонски споразум да би БиХ имала икакву шансу да успије и оствари просперитет.

– Нажалост, неки чланови међународне заједнице са ароганцијом гледају на Дејтонски споразум. Њихови необавјештени и непромишљени ставови представљају тријумф наивне наде над искуством и угрожавају стабилност и будућност земље. На примјер, забрињава то што резолуција њемачког Бундестага о БиХ, коју је усвојио 7. јула 2022. године, указује да се Њемачка, један од гаранта Дејтона, окреће против Споразума – напомињу у извјештају.

Наглашено је да, упркос турбулентној политици БиХ, њена безбједност није угрожена.

– Лажна узбуна о безбједности у БиХ је неискрен политички трик. У току је усаглашена кампања за повећање стране интервенције у БиХ, уз алармантна упозорења да је БиХ на ивици рата. Неки чланови међународног коментаријата намјерно преувеличавају ризике по стабилност БиХ у нади да ће то довести до краја дејтонског устава БиХ. Сањају о „Дејтону II“ који ће БиХ договорену у Дејтону замијенити централизованом „грађанском“ државом без заштите српске и хрватске заједнице. Ти снови су крајње нереални – а такви су, срећом, и изгледи да БиХ поново огрезне у рат – истакли су у саопштењу.

Република Српска, подвучено је, досљедно искључује сваку могућност насиља.

– Чак и уз пријетећу реторику бошњачког врха у Сарајеву, Република Српска и њено руководство досљедно и категорички одбацују свако прибјегавање насиљу и инсистирају на рјешавању политичких несугласица у БиХ искључиво мирним дијалогом. Српска истиче да је чврсто опредијељена за мир и убјеђена да је БиХ у стању да превазиђе тренутне изазове кроз интензивнији политички дијалог између домаћих страна, усмјерен на проналажење рјешења у интересу свих конститутивних народа и грађана БиХ. Уз то, Република Српска посвећена је очувању Устава БиХ који гарантује аутономију ентитета и права конститутивних народа. Како је наведено у ранијим извјештајима Савјету безбједности, Република Српска нема планове за било какав облик сецесије – наведено је, између осталог у извјештају.

У првом дијелу, Извјештај се бави резултатима избора у БиХ oдржаних 2. октобра 2022. године, укључујући успјех актуелне владајуће коалиције у Републици Српској, који су доказали подршку бирача из Републике Српске њеној енергичној одбрани Дејтонског споразума. У овом дијелу Извјештај говори и о избору два политичара у Предсједништво БиХ који раде на укидању Дејтонског споразума, што је за жаљење, ускраћивању представљања Хрватима у Предсједништву БиХ и налогу Централне изборне комисије за поновно бројање резултата избора за предсједника Републике Српске.

У другом дијелу, објашњава се зашто је поштовање Дејтонског споразума од суштинског значаја за успјех БиХ с обзиром на њену трагичну историју. Такође се констатује да многи успјешни демократски системи предвиђају регионалну аутономију и национална права. Наглашава се посвећеност Републике Српске Дејтонском споразуму и потреба да међународна заједница и бошњачко руководство у БиХ престану да нападају Споразум и прихвате га као кључ будућности БиХ.

У трећем дијелу наглашава се да безбједност у БиХ није угрожена упркос неодговорној реторици појединих бошњачких политичара, те да је узбуњивање јавности због безбједносне ситуације у БиХ циничан политички трик. Такође се истиче да Република Српска досљедно искључује свако прибјегавање насиљу и да нема планове за отцјепљење.

Четврти дио Извјештаја бави се штетним посљедицама које дјеловање Канцеларије високог представника (ОХР) и даље оставља у БиХ. Објашњава се по чему су диктаторска овлашћења која је ОХР приграбио очигледно незаконита и зашто одлуке њемачког дипломате Кристијана Шмита флагрантно крше Дејтонски споразум. У овом дијелу наводи се и зашто жестоко одбијање бошњачких странака да прихвате Шмитову одлуку помаже да се разоткрије нелегитимност ОХР-ових овлашћења. Штавише, констатује се све већа подршка затварању ОХР-а и позиви ОХР-у да се коначно одрекне приграбљених диктаторских овлашћења.

Коначно, у петом дијелу поздравља се недавна одлука Европске комисије којом се препоручује да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ и наглашава подршка Републике Српске европским интеграцијама БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар