Влада РС

Умро генерал-пуковник Миловановић, био и начелник Генералштаба ВРС и министар одбране

КОМАНДНО-ШТАБНУ ШКОЛУ ОПЕРАТИКЕ ЗАВРШИО 1987. У БЕОГРАДУ
  • У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда

ГЕНЕРАЛ-пуковник Војске Републике Српске у пензији Манојло Миловановић преминуо је јутрос.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић је истакао да смрт генерала Миловановића представља велики губитак за Републику Српску.

„Генерал Миловановић је себе уградио у темеље Републике Српске и значајно допринио њеном стварању исходом многих битака које је водио. Он је био изузетно посвећен својим дужностима, стручан и професионалан. На његовим процјенама углавном су се доносиле многе одлуке о употреби војске које су исходиле побједама“, рекао је Савчић за Срну.

Према његовим ријечима, Миловановић је био частан човјек и официр Војске Републике Српске, а његова смрт представља немјерљив губитак за Српску и српски народ.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске истакли су да је пацијент чији су иницијали М. М. (76) преминуо јутрос у 9.30 часова у Клиници за анестезију и интензивно лијечење након дуже болести.

Миловановић је током грађанског рата у БиХ био начелник Генералштаба Војске Републике Српске.

Био је министар одбране Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.

Миловановић је рођен 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке. Подофицирску школу, смјер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смјер оклопно-моторизоване јединице 1966. године.

Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године у Београду.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар