Влада РС

Видовић: Влада ће за оне који не раде платити порезе и доприносе за март, а у априлу – и плате

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БУЏЕТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СТАБИЛАН И ДА СВЕ ПЛАЋА
  • Министар финансија РС: У априлу ћемо морати да им обезбиједимо и плате и порезе и доприносе. Минималну и плату са доприносима и порезима, а послодавац ако има могућност да исплати већи дио
  • «Наша је амбиција да обезбиједимо минималну плату са порезима и доприносима. Морамо очекивати у априлу проблеме у индустрији, јер већ одређени број фабрика неће моћи да извози своју производњу. Очекујем да број привредника који увози сировине такође буде у проблему. Све ћемо то сагледати и обезбиједити средства да се помогне“
  • Видовићева је поновила да Република Српска тражи измјене у Закону о Централној банци БиХ: Централна банка не реагује, није нашла за сходно, да омогући, или да плати нешто, а камоли да уради одређене измјене. Овог момента Централна банка има девизних резерви 850 милиона марака. Умјесто да ЦБ БиХ купи обвезнице од ентитета и та средства упумпа у социјални живот-  то се не дешава. Било би нормално да бар 80% средстава буде упумпано, а 20 % нек остане»
  • Министар финансија Српске је додала да би друга полуга могла да буде смањење резерве:  «Тражили смо да се смањи обавезна резерва са 10 на пет посто и да се средства дају банкама, привреди, буџетима, али то није прихваћено. Морамо да се задужујемо, а немамо гдје да се задужујемо. Промет на берзама у западној Европи је смањен. Имамо одређене назнаке од Свјетске банке и ММФ-а да ће одређена средства бити доступна и ми смо своју папирологију завршили»

БУЏЕТ Републике Српске је стабилан, исплатио је све своје обавезе у марту, иако је приход на крају марта мањи за 20 одсто у односу на исти мјесец прошле године, рекла је Зора Видовић, министар финансија РС.

Видовићева је рекла да ће Влада платити мартовске порезе и доприносе за оне који не раде, те да ће у априлу за њих морати бити обезбијеђене и плате.

„Наравно у априлу и даље имају забрану рада. Значи да ћемо у априлу морати да им обезбиједимо и плате и порезе и доприносе. Минималну и плату са доприносима и порезима, а послодавац ако има могућност да исплати већи дио“, рекла је Видовићева.

Министар финансија РС је додала да се могу очекивати и проблеми у привреди.

«Одређен број фабрика које раде за извоз, неће моћи да извозе и доћи ће у проблеме. Очекујем да одређен број предузећа који увози сировину буде у проблему с обзиром да се сировине јако тешко увозе», рекла је Видовићева.

Додала је да ће Влада све то сагледати и побринути се да обезбиједи средсва да се помогне.

Она је поновила да је буџет стабилан и да је извршио све обавезе, упркос томе што су приходи у периоду јануар-март мањи за 40 милиона КМ.

«У прошлој години имали смо суфицит од 77 милиона и још неких резерви, и измирујемо обавезе иако је приход у првој половини марта већи за 17 одсто у односу на март прошле године, али је на крају марта мањи за 20 одсто. Ако посматрамо период јануар – март, приходи су мањи за 40 милиона“, рекла је Видовићева.

Она је додала да је приоритет да се сачува стабилност буџета, али да ништа мање није важно да се помогне привреди, те да се не дозволи да се било који привредни субјекат угаси.

«Наша је амбиција да обезбиједимо минималну плату са порезима и доприносима. Морамо очекивати у априлу проблеме у индустрији, јер већ одређени број фабрика неће моћи да извози своју производњу. Очекујем да број привредника који увози сировине такође буде у проблему. Све ћемо то сагледати и обезбиједити средства да се помогне“, рекла је Видовић.

Видовићева је поновила да је потребна измјена Закона о Централној банци БиХ.

Централна банка не реагује, није нашла за сходно, да омогући, или да плати нешто, а камоли да уради одређене измјене. Овог момента Централна банка има девизних резерви 850 милиона марака. Свака централна банка треба да има резерви колико је одштампала средстава. И умјесто да ЦБ БиХ купи обвезнице од ентитета и та средства упумпа у социјални живот то се не дешава. Било би нормално да бар 80% средстава буде упумпано, а 20 % нек остане“, нагласила је Видовићева.

Министар финансија Српске је додала да је „друга полуга која не ради смањење резерве“.

„Обавезна резерва није штампање пара како су то неки тврдили. Ми смо тражили да се смањи обавезна резерва са 10 на пет посто да се средства дају банкама, привреди, буџетима, и то није прихваћено. Морамо да се задужујемо, а немамо гђе да се задужујемо. Промет на берзама у западној Европи је смањен. Имамо одређене назнаке од Свјетске банке и ММФ-а да ће одређена средства бити доступна и ми смо своју папирологију завршили“, рекла је Видовићева.

Додала је и да је оптерећење за ентитете и то што су сви трошкови на њиховим буџетима

Ентитети се пуне у складу са прикупљеним приходима, а буџет БиХ се пуни по плану, без обзира на прикупљена средства он је увијек напуњен 100 посто. Ми ћемо и даље стално прозивати и тражити измјене ових закона, да ли ћемо успјети не знам, али морамо указати и нашој јавности и свијету какво је стање у БиХ, да ми имамо средства која држимо вани а не можемо их користити“, рекла је Видовићева.

„Данас смо разговарали о чињеници да смо истакли обавезу локалним заједницама да формирају локалне карантине“, рекла је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Истакла је да је свима важно да се испоштују све ствари које карантини треба да имају

„Дали смо налог локалним заједницама да задуже инспектора да изврше контролу на основу чек листе и да сутра доставе податке да ли је све што је тражено испоштовано“, појаснила је Решић.

Додала је да су направили закључак гдје су комуналним полицајцима дали овлаштење да у случају да полиција ухвати лице које је прекршило мјере да се сачини записник на основу полицијских елемената и да се констатује да је лице умјесто у кућној изолацији сада у карантину.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар