Влада РС

Вишковић: Дуга Њива код Модриче свето је мјесто за српски народ

ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“ ТРАЈАЛА ЈЕ ОД 14. ДО 28. ЈУНА 1992. НА ПОДРУЧЈУ ПОСАВИНЕ

Фото: СРНА/Милорад Лазендић

  • Република Српска је битком `Коридор живота`, у којој је учествовало 50.000 бораца, постала јединствена и слободна. Овом битком спасили смо Републику Српску и свијету показали да су Срби спремни да изведу блиставу војну операцију без иједне мрље
  • У операцији „Коридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Дуга Њива код Модриче свето мјесто за српски народ и да не смије бити заборављено више од 800 бораца који су погинули у операцији „Кодирор живота“.

Прије операције `Коридор` у окружењу је било милион Срба, а дио њих је био из Републике Српске Крајине. Блиставом операцијом наши борци ослободили су ове крајеве и свој народ“, рекао је Вишковић у обраћању у Дугој Њиви, на манифестацији која се одржава поводом обиљежавања 29 година од операције „Коридор“.

Он је подсјетио да је међународна заједница ускратила српском народу помоћ 1992. године и да је због тога у бањалучком Универзитетском клиничком центру умрло 12 беба.

У нашим сјећањима остаје урезана смрт 12 беба. Зато са овог мјеста питам шта су и коме дјеца била крива?“, упитао је Вишковић.

Нагласио је да не смију бити заборављени борци Војске Републике Српске и сви који су дали животи за њену одбрану.

Република Српска је битком `Коридор живота`, у којој је учествовало 50.000 бораца, постала јединствена и слободна. Овом битком спасили смо Републику Српску и свијету показали да су Срби спремни да изведу блиставу војну операцију без иједне мрље“, нагласио је Вишковић.

Он је истакао да је Република Српска гарант слободе српског народа и зато је треба чувати и бранити.

„Живјела Република Српска! Посебну пажњу заслужују наши борци, односно они који су је одбранили“, поручио је Вишковић.

Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији „Коридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар