Влада РС

Вишковић: Кинеска компанија АВИК градиће три хидроелектране на Бистрици и фабрику цијеви у Фочи

ДЕЛЕГАЦИЈА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕ ЧЕЛУ СА ПРЕМИЈЕРОМ У ПОСЈЕТИ КИНИ
  • Премијер Радован Вишковић послије разговора са руководством АВИК истакао да је вриједност уговора за хидроелектране 90 милиона евра, да ће њихова инсталисана снага бити 45 мегавата, те да ће бити грађене по систему кључ у руке
  • Нагласио да ће са истом компанијом бити потписан уговор о изради студије оправданости за изградњу аеродрома Требиње. Послије израде те студије имаћемо јасну слику о цијени: „Ако се покаже да је економски опреавдан, онда ћемо са АВИК-ом основати заједничко предузеће за развој и реализацију тог пројекта у којем ћемо бити сувласници по 50 одсто“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће сутра са Кинеском националном аеро-технолошком корпорацијом за међународни инжењеринг (АВИК) потписати споразум о изградњи три хидроелектране на ријеци Бистрици и фабрике металних цијеви у Фочи.

Вишковић је послије разговора са руководством АВИК-а истакао да је вриједност уговора за изградњу хидроелектрана 90 милиона евра, њихова инсталисана снага 45 мегавата, те да ће бити грађене по систему кључ у руке.

„У том пакету је и фабрика металних цијеви великог профила која би била грађена у Фочи, а АВИК ће бити стоодсотни власник. Те цијеви се већим дијелом користе управо приликом изградње хидроелектрана, а производиће и оплате за грађевинарство и неке друге производе“, нагласио је Вишковић.

Он каже да су разматрали и могућност производње металних цијеви за гасификацију у Српској, али да о томе предстоје додатни разговори.

Предсједник Владе Српске истакао је да ће послије потписивања споразума о изградњи хидроелектрана и фабрике цијеви разговарати са представницима кинеске државне банке у вези са финансирањем тих пројеката.

На састанку делегације Владе Српске и руководства АВИК, предвођеног предсједником управе Суо Шухеом, додао је Вишковић, договорено је да буде направљена анализа пројектно-техничке документације за изградњу фабрике цемента у Угљевику.

„Потписаћемо и меморандум са истом компанијом у вези са израдом студије оправданости за изградњу аеродрома Требиње. Послије израде те студије имаћемо јасну слику о цијени, броју путника и да ли постоји економска оправданост за тај пројекат. Ако се покаже да је економски опреавдан, онда ћемо са АВИК-ом основати заједничко предузеће за развој и реализацију тог пројекта у којем ћемо бити сувласници по 50 одсто“, каже Вишковић.

Он је навео да су кинеским партнерима предочили и информације о налазишту кварцног пијеска у околини Братунца и могућностима за изградњу фабрике равног стакла у Подрињу.

„И у том случају треба да буде урађена пројектно-техничка документација“, појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, кинеским партнерима су предложили и сарадњу са предузећима у области намјенске индустрије Српске „Орао“ из Бијељине и „Космос“ из Бањалуке.

„Кинески партнери ће почетком идуће године доћи да сниме стање у ова два предузећа и да предложе евентуалну сарадњу. Имали смо састанак и са потпредсједником Кинеске компаније за развој аеро-технологија (КАТИК) Јанг Сином у вези са наша два предузећа намјенске индустрије, њиховим будућим пословима и изласку на тржиште трећих земаља“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да су се састали и са представником Владе Пекинга Ћи Ђинг, која је и предсједник пекиншког комитета Комунистичке партије и задужена за реализацију међународних пројеката.

„Њу смо замолили да утиче на то да Кина да зелено свјетло да АВИК може да настави разговоре са Републиком Српском о свим овим пројектима“, каже Вишковић.

Он је оцијенио да су сви састанци одржани на високом нивоу и да је делегација Владе Републике Српске дочекана као пријатељска.

„Надам се да ћемо врло брзо моћи да говоримо о реализацији ових пројеката и да ће наши кинески партнери ускоро донијети одлуке да уђу у реализацију свих пројеката о којима смо разговарали“, нагласио је Вишковић.

Он је најавио да ће у наставку посјете имати састанке и са представницима компанија које су се за вријеме боравка делегације Српске у Кини јавиле са жељом да разговарају о пројектима за које су заинтересовани.

АВИК је међу пет највећих компанија у Кини, запошљава више од 550.000 радника, само у цивилном програму има годишњи промет од 67 милијарди долара и послује у више од 200 земаља и регија.

Претежно се бави цивилном и војном авио-индустријом, али и производњом грађевинских материјала, пољопривредом, електроником, ауто-индустријом, енергетиком и инфраструктуром. 

У делегацији Републике Српске су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић и директор „Електропривреде“ Лука Петровић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар