Vlada RS

Višković: Kineska kompanija AVIK gradiće tri hidroelektrane na Bistrici i fabriku cijevi u Foči

DELEGACIJA VLADE REPUBLIKE SRPSKE NE ČELU SA PREMIJEROM U POSJETI KINI
  • Premijer Radovan Višković poslije razgovora sa rukovodstvom AVIK istakao da je vrijednost ugovora za hidroelektrane 90 miliona evra, da će njihova instalisana snaga biti 45 megavata, te da će biti građene po sistemu ključ u ruke
  • Naglasio da će sa istom kompanijom biti potpisan ugovor o izradi studije opravdanosti za izgradnju aerodroma Trebinje. Poslije izrade te studije imaćemo jasnu sliku o cijeni: „Ako se pokaže da je ekonomski opreavdan, onda ćemo sa AVIK-om osnovati zajedničko preduzeće za razvoj i realizaciju tog projekta u kojem ćemo biti suvlasnici po 50 odsto“

PREDSJEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će sutra sa Kineskom nacionalnom aero-tehnološkom korporacijom za međunarodni inženjering (AVIK) potpisati sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike metalnih cijevi u Foči.

Višković je poslije razgovora sa rukovodstvom AVIK-a istakao da je vrijednost ugovora za izgradnju hidroelektrana 90 miliona evra, njihova instalisana snaga 45 megavata, te da će biti građene po sistemu ključ u ruke.

„U tom paketu je i fabrika metalnih cijevi velikog profila koja bi bila građena u Foči, a AVIK će biti stoodsotni vlasnik. Te cijevi se većim dijelom koriste upravo prilikom izgradnje hidroelektrana, a proizvodiće i oplate za građevinarstvo i neke druge proizvode“, naglasio je Višković.

On kaže da su razmatrali i mogućnost proizvodnje metalnih cijevi za gasifikaciju u Srpskoj, ali da o tome predstoje dodatni razgovori.

Predsjednik Vlade Srpske istakao je da će poslije potpisivanja sporazuma o izgradnji hidroelektrana i fabrike cijevi razgovarati sa predstavnicima kineske državne banke u vezi sa finansiranjem tih projekata.

Na sastanku delegacije Vlade Srpske i rukovodstva AVIK, predvođenog predsjednikom uprave Suo Šuheom, dodao je Višković, dogovoreno je da bude napravljena analiza projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike cementa u Ugljeviku.

„Potpisaćemo i memorandum sa istom kompanijom u vezi sa izradom studije opravdanosti za izgradnju aerodroma Trebinje. Poslije izrade te studije imaćemo jasnu sliku o cijeni, broju putnika i da li postoji ekonomska opravdanost za taj projekat. Ako se pokaže da je ekonomski opreavdan, onda ćemo sa AVIK-om osnovati zajedničko preduzeće za razvoj i realizaciju tog projekta u kojem ćemo biti suvlasnici po 50 odsto“, kaže Višković.

On je naveo da su kineskim partnerima predočili i informacije o nalazištu kvarcnog pijeska u okolini Bratunca i mogućnostima za izgradnju fabrike ravnog stakla u Podrinju.

„I u tom slučaju treba da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija“, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, kineskim partnerima su predložili i saradnju sa preduzećima u oblasti namjenske industrije Srpske „Orao“ iz Bijeljine i „Kosmos“ iz Banjaluke.

„Kineski partneri će početkom iduće godine doći da snime stanje u ova dva preduzeća i da predlože eventualnu saradnju. Imali smo sastanak i sa potpredsjednikom Kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija (KATIK) Jang Sinom u vezi sa naša dva preduzeća namjenske industrije, njihovim budućim poslovima i izlasku na tržište trećih zemalja“, rekao je Višković.

On je istakao da su se sastali i sa predstavnikom Vlade Pekinga Ći Đing, koja je i predsjednik pekinškog komiteta Komunističke partije i zadužena za realizaciju međunarodnih projekata.

„Nju smo zamolili da utiče na to da Kina da zeleno svjetlo da AVIK može da nastavi razgovore sa Republikom Srpskom o svim ovim projektima“, kaže Višković.

On je ocijenio da su svi sastanci održani na visokom nivou i da je delegacija Vlade Republike Srpske dočekana kao prijateljska.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo moći da govorimo o realizaciji ovih projekata i da će naši kineski partneri uskoro donijeti odluke da uđu u realizaciju svih projekata o kojima smo razgovarali“, naglasio je Višković.

On je najavio da će u nastavku posjete imati sastanke i sa predstavnicima kompanija koje su se za vrijeme boravka delegacije Srpske u Kini javile sa željom da razgovaraju o projektima za koje su zainteresovani.

AVIK je među pet najvećih kompanija u Kini, zapošljava više od 550.000 radnika, samo u civilnom programu ima godišnji promet od 67 milijardi dolara i posluje u više od 200 zemalja i regija.

Pretežno se bavi civilnom i vojnom avio-industrijom, ali i proizvodnjom građevinskih materijala, poljoprivredom, elektronikom, auto-industrijom, energetikom i infrastrukturom. 

U delegaciji Republike Srpske su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor „Elektroprivrede“ Luka Petrović.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar