Влада РС

Вишковић: Масакр 46 Срба у Сијековцу извели су припадници регуларних јединица Хрватске

ПРЕМИЈЕР СРПСКЕ ПОСЈЕТИО МИЉУ ЗЕЧЕВИЋ И САШУ МИЛОШЕВИЋА
  • Ово је било мјешовито мјесто гдје су живјели и српски и бошњачки народ, али су само Срби страдали, и то од регуларних јединица државе Хрватске. А Србе оптужују да су окупатори, да су дошли да некога тероришу или прогоне са својих огњишта. Истина је сасвим другачија. Ови људи су били у својим кућама, на својим огњиштима, на својој дједовини
  • „Хрватска окупација у тадашњем Босанском Броду, а данашњем Броду трајала је од почетка марта до октобра 1992.. У тих седам мјесеци окупације убијено је више од 500 људи. По ослобођењу Брода нађене су многе масовне гробнице у којима су били цивили, невино страдали грађани овог простора, од дјеце, до стараца, жена, који се ни на који начин нису могли третирати као војна мета или као нека пријетња било коме. Република Српска и њене институције никада, док постоје, неће дозволити да се то заборави

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас у селу Сијековац, код Брода, Миљу Зечевић, чија су три сина и супруга на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.

Мајку Миљу Зечевић посјетили су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, начелник општине Брод Зоран Видић и делегација општинске Борачке организације.

Вишковић је посјетио и Сашу Милошевића који је као десетогодишњак изгубио оца и два брата, а његова кућа се налази одмах преко пута куће Зечевића.

Припадници регуларних оружаних снага Хрватске заједно са паравојним бошњачко- хрватским снагама упале су 26. марта 1992. године у село Сијековац и убиле 46 српска цивила.

Предсједник Владе Републике Српске поручио је данас у Сијековцу, гдје је обиљежено 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила, да Српска и њене институције никада неће дозволити да овакви тешки злочини и страдања буду заборављени.

„Република Српска је важна да бранимо истину о нашим страдањима“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да су се окупили у Сијековцу  да не би дозволили да се заборави тешки злочин који је нанесен људима само зато што су били припадници другог народа.

„Ово је било мјешовито мјесто гдје су живјели и српски и бошњачки народ, али су само Срби страдали, и то од регуларних јединица државе Хрватске“, истакао је Вишковић.

Он је указао се, упркос томе, Срби оптужују да су окупатори, да су дошли да некога тероришу или прогоне са својих огњишта.

„Тако нам се сервира све ове године након ратних дешавања у БиХ. Међутим, истина је сасвим другачија. Ови људи су били у својим кућама, на својим огњиштима, на својој дједовини“, рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће посјетити мајку која је изгубила и мужа и три сина и упитао зашто је она крива да изгуби цијелу породицу – само зато што се родила као православка и Српкиња.

„Очигледно је да је 30 година послије ратних дешавања мало ко одговарао за те злочине. До сада је само један процесуиран за злочине у Сијековцу, а није то могао да направи само један човјек“, нагласио је Вишковић.

Он је истакао да је то био организован напад из друге државе и окупација простора тадашње БиХ, а сада Републике Српске.

„И та окупација од почетка марта 1992. године у тадашњем Босанском Броду, а данашњем Броду, трајала је до октобра. У тих седам мјесеци окупације убијено је више од 500 људи. По ослобођењу Брода нађене су многе масовне гробнице у којима су били цивили, невино страдали грађани овог простора, од дјеце, до стараца, жена, који се ни на који начин нису могли третирати као војна мета или као нека пријетња било коме. Република Српска и њене институције никада, док постоје, неће дозволити да се то заборави“, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да се након 70 година први пут снима о јасеновачким жртвама и да реагују и из свијета јер и данас многи покушавају да, на неки начин, сакрију то, да не дође истина на видјело.

Вишковић је истакао да институције Српске учествују у свим пројектима његовања сјећања на страдања у прошлости и подсјетио да је Влада јуче донијела одлуку да помогне да се сними филм „Дјеца са Козаре“.

„Јесте прошло много времена, али истина мора да се зна, као и истина о страдању наше браће и сестара и овдје у Сијековцу. То ће остати увијек док је нас и Српске. Зато је Српска важна да бранимо истину о нашим страдањима. Нека нам живи Република Српска, а свима онима који су изгубили живот за Републику Српску вјечна слава и хвала“, рекао је Вишковић.   

И истакао да ће бити обезбијеђена додатна средства за запошљавање демобилисаних бораца и дјеце из породица погинулих бораца, те да ће у сарадњи са организацијама које представљају ову популацију, ускоро бити расписан јавни позив за помоћ у запошљавању демобилисаних бораца.

Вишковић је напоменуо да је сачињен акциони план запошљавања демобилисаних бораца и дјеце из породица погинулих бораца, да су била издвојена одређена средства, расписан јавни позив, а да се у међувремену пријавило знатно више људи.

„Према евиденцији ресорног министарства, пријавило се негдје око 1.400 корисника. Сада ћемо видјети ко од њих испуњава услове. Ми смо за те намјене у буџету планирали око три милиона КМ, а сада то испадне 14 милиона и ми ћемо сигурно обезбиједити додатна средства да свим тим људима то обезбиједимо“, истакао је Вишковић.

Он је процијенио да је међу пријављенима око 200 дјеце погинулих бораца, а остало су демобилисани борци.

„На овај начин желимо да им помогнемо да они властитим бизнисима на неки начин ријеше своје питање“, изјавио је Вишковић.

Јавни позив односиће се, како је навео, на незапослене борце који су млађи од 60 година, који су на бироима рада и због пандемије су доведени у стање, такорећи социјалне потребе или социјалног давања.

„Ово нећемо звати социјално давање, него брига државе за наше људе. Креираћемо ту уредбу, она ће ићи ових дана и кроз помоћ тим људима Република Српска ће, условно речено, да се одужи ствараоцима Српске“, рекао је Вишковић и додао да Српска и у вријеме пандемије не жели да изостави и заборави ниједног грађанина и да и на овакав начин брине о онима који су је стварали.

Заустављен раст броја обољелих од вируса корона

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је заустављен раст броја обољелих од вируса корона и да би наредни дани требали показати да ли је то стављено под контролу како би што прије почеле да раде дјелатности којима је превентивним мјерама то онемогућено.

„Помака има. Зауставили смо се на једном нивоу, ево данас имамо 505 обољелих и 16 преминулих. Вртимо се око 40 одсто обољелих од укупног броја тестираних, отприлике је такав проценат и у окружењу“, рекао је Вишковић новинарима у Сијековцу.

Он је навео да је, када су креиране превентивне епидемиолошке мјере, превасходни циљ био да се заустави даљи раст броја обољелих, да се смањи притисак на здравствене установе и спаси здравствени систем.

„Наредни дани требали би нам показати (резултате), уколико се сви будемо придржавали мјера и сви будемо дали допринос, да то ставимо по контролу како би што прије дошли у позицију да ове дјелатности које су нашим одлукама затворене и онемогућене да раде, да им дозволимо да у складу са препорукама нашег института могу веома брзо да почну да раде“, рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар