Влада РС

Вишковић: Не бојим се санкција западних земаља – ја се не повлачим

„АКО НЕКО ЖЕЛИ ДА МИ УВЕДЕ САНКЦИЈЕ – ТО ЋЕ И УРАДИТИ, АЛИ ЈА ПРЕДСТАВЉАМ СРПСКУ“
  • Предсједник Владе РС открио да је да је амбасадора Велике Британије у БиХ Метјуа Филда питао да ли се може нешто урадити у његовој земљи што није у складу са Уставом. И додао: „Био је сагласан са мном да то није могуће. Република Српска тражи да се ради у складу са Уставом БиХ и ништа више

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да се не боји санкција западних земаља и да ништа штетно неће урадити било ком народу у БиХ, нити дјеловати против Устава БиХ.

– Ако неко жели да ми уведе санкције, то ће и урадити. Међутим, не могу да се повучем, јер представљам Републику Српску и њене институције – рекао је Вишковић.

Он је додао да је амбасадора Велике Британије у БиХ Метјуа Филда питао да ли се може нешто урадити у његовој земљи што није у складу са Уставом.

– Био је сагласан са мном да то није могуће. Република Српска тражи да се ради у складу са Уставом БиХ и ништа више – рекао је Вишковић.

Он је упитао: како је могуће да Република Српска не може имати у власништву шуме, а Брчко дистрикт и Федерација БиХ могу?

– Не можемо дозволити да Република Српска губи надлежности. Могло би се догодити и да назив Република Српска буде укинут. Нисмо за сецесију, рат, нити желимо нанијети штету, али морамо бранити наше интересе – додао је Вишковић.

Он је напоменуо да је Филду рекао да су у БиХ незадовољни Срби и Хрвати.

Влада ће привреду растеретити за 80 милиона КМ да би плате порасле 5-10 одсто

  • Премијер нагласио да је разговарао са амбасадорм Мађарске у БиХ о формирању фонда који би користили привредници из Српске: „Очекујем да до краја ове године буде формиран овај фонд и да би 100 милиона евра било на располагању нашим привредницима, односно малим и средњим предузећима. То су грант средства, што је веома значајно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада Српске креирати мјере како би реални сектор био растерећен нивоом пореза и доприноса и парафискалних намета, чиме би било обезбијеђено 80 милиона КМ за повећање плата од пет до 10 одсто.

– Влада Српске има изузетну сарадњу са социјалним партнерима и тако ће и остати. Таква сарадња дала је резултат, јер смо имали рјешења која су била задовољавајућа за све – рекао је Вишковић новинарима на пословној конференцији „Изазови и будућност пословања“.

Он је истакао да би, уз Владу Српске, и пословна заједница требало да из резерви и добити издвоји дио средстава како би биле повишене плате запослених у Српској.

– Морамо јачати и образовни систем и школовати кадрове који су потребни привреди. И ове године смо за развој нових технологија издвојили из буџета Српске седам милиона КМ, а наредне ће бити двоструко – навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, партнерским односом Владе и социјалних партнера може се градити квалитетан амбијент од кога ће сви имати користи.

– У Републици Српској око 120.000 радника прима плату од 600 КМ што није реално. Значајан број људи пуно више новца добије на руке што мора бити ријешено, а за сваку браншу би требало да буде прописана минимална плата за плаћање пореза и доприноса – рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је разговарао са амбасадорoм Мађарске у БиХ о формирању фонда који би користили привредници из Српске.

– Очекујем да до краја ове године буде формиран овај фонд и да би 100 милиона евра било на располагању нашим привредницима, односно малим и средњим предузећима. То су грант средства, што је веома значајно – рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар