Vlada RS

Višković: Odnosi Srpske sa Rusijom nalaze se na najvišem mogućem nivou

ZA „RUSKU GAZETU“ REKAO DA SU U REPUBLICI SVJESNI OPASNOSTI OD OBOJENIH REVOLUCIJA
  • Otkrio: „Srpska ima veliko povjerenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, prije svega, u ambasadora u BiH Petra Ivancova i članove njegovog tima koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u savladavanju problema na međunarodom planu
  • Posebno naglasio da je Srpska zahvalna predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i svim ruskim diplomatama jer je njihovim naporima spriječen dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH koji je ranije smjenjivao sa funkcija zvaničnike Srpske, prijetio ljudima i lišavao ih biračkih prava: „Toga više nema, zahvaljujući iskrenoj i ogromnoj podršci RusijeRusija i Republika Srpska se istinom mogu zajedno suprotstaviti pokušajima Zapada da od njih naprave negativce

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da su odnosi Srpske sa Rusijom na najvišem mogućem nivou i zahvalio ruskim zvaničnicima što su spriječili dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH.

Višković je rekao da Srpska ima veliko povjerenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, prije svega, u ambasadora u BiH Petra Ivancova i članove njegovog tima koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u savladavanju problema na međunarodom planu.

On je za „Rusku gazetu“ istakao da je Srpska zahvalna predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i svim ruskim diplomatama jer je njihovim naporima spriječen dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH koji je ranije smjenjivao sa funkcija zvaničnike Srpske, prijetio ljudima i lišavao ih biračkih prava.

Toga više nema, zahvaljujući iskrenoj i ogromnoj podršci Rusije“, naglasio je Višković.

Višković smatra da Rusija i Republika Srpska istinom mogu zajedno suprotstaviti pokušajima Zapada da od njih naprave negativce.

Mi smo dužni da tome suprotstavimo istinu koja je obavezna uvijek da se vodi tezom da zločini ne smiju biti zaboravljeni bez obzira na bilo kakve prijetnje ili sankcije“, rekao je Višković.

On je podsjetio da je NATO izvršio agresiju nad srpskim narodom u BiH 1995. godine, da su od bombi te alijanse stradala srpska djeca, uništeni najvažniji infrastrukturni objekti, nanesena znatna materijalna šteta.

„Ako se tome doda i to da je prilikom bombardovanja korištena municija sa osiromašenim uranijumom, tada zločin izgleda još strašnijim. Posljedice njegove primjene osjećaće se još dugo – ljudi, koji su živjeli u pogođenim područjima sve češće umiru od raka, zagađen je znatan dio naše teritorije, zatrovana voda. Upravo zbog toga Republika Srpska ne želi da bude član NATO-a“, pojasnio je Višković.

Na pitanje da li se pred predstojeće izbore u BiH u novembru može očekivati nešto slično „obojenoj revoluciji“, Višković je rekao da uvijek postoji ta opasnost i podsjetio da se sa takvim pokušajima suočavala Banjaluka pred opšte izbore 2018. godine.

Višković je dodao da je ubijeđen da postoje timovi stručnjaka i pojedinih organizacija koji su angažovani na realizaciji takve vrste scenarija, a koje finansiraju određeni centri moći.

Oni se premiještaju iz države u državu, iz jednog grada u drugi, izazivajući `obojene revolucije`, rušeći sisteme, uništavajući političke partije i lidere koji se bore za svoju zemlju“, naveo je Višković.

Višković je naglasio da su u Republici Srpskoj svjesni o opasnosti koja prijeti.

Priznanje dopisniku „Ruske gazete“ Aleksandru Borisovu

Premijer Radovan Višković uručio je prošle sedmice u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Plaketu dopisniku „Ruske gazete“ Aleksandru Borisovu, koji završava svoju službu u regionu.

Zahvalio je Borisovu na pomoći u učvršćivanju odnosa Rusije i Republike Srpske.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar