Влада РС

Вишковић: ово је слање поруке – не можете нас више прегласавати

ПРЕМИЈЕР РЕКАО ПОСЛАНИЦИМА ДА ИМА ОБЕЋАЊА ДА ЋЕ БРАТУНАЧКИ МОСТ БИТИ УВЕДЕН У ФУНКЦИЈУ
  • Радован ВИШКОВИЋ: Спорни закључци Предсједништва БиХ  појавили су се два сата након потписивања уговора о градњи моста на Сави код Градишке. У моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вриједан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. Хрватска сигурно неће обуставити радове, поготово не када их је већ посјетио премијер Кине, најјаче економије свијета

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да је неко прегласавајући српског члана Предсједништва БиХ у вези са градњом Пељешког моста имао циљ да изазове сукоб, реаговање и одмазду Хрватске, али да је то предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик правовремено препознао и поднио вето.

„Ова његова изјава о заштити виталног ентитетског интереса највиши је интерес Срба. Ово је права ствар и овим шаљемо поруку да је Народна скупштина мјесто одлучивања, а не Предсједништво… Порука је – Не можете нас више прегласавати! То је кључ посебне сједнице, а не сами мост или нешто друго, јер ће прегласавање бити настављено ако сада не кажемо јасно шта мислимо”, поручио је Вишковић.

„Спорни закључци Предсједништва поднесени су у моменту када је изведено више од 70 милиона евра радова на Пељешком мосту. То је пројекат вриједан 525 милиона евра, а већином га финансира ЕУ. И сада два остала члана Предсједништва желе то да баце у воду и у закључцима позивају да се одмах обуставе радови…”, напоменуо је Вишковић.

Он је истакао да је стање такво да Хрватска сигурно неће обуставити радове, а поготово не када их је већ посјетио премијер Кине, најјаче економије свијета.

„Да ли је ово заштита виталног националног интереса Срба или Хрвата? Ово нема везе са хрватским народом, понављам ово је више него заштита виталног интереса српског народа, а поготово што су спорни закључци донесени два сата послије потписивања споразума о градњи моста на Сави код Градишке. Овдје се игра игра и тражи се да се изазове сусједна земља да реагује на те закључке, или да се радови на мосту на Сави отегну у недоглед”, објаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, и нерјешавање питања граничног прелаза у вези са мостом у Братунцу, који је изградила Србија 2017. године је брука свих у БиХ.

„Србија га је изградила својим новцем, а ми не можемо гранични прелаз. Одговор је да немамо довољно новца, осим одобрених око 11 милиона КМ, а гранични прелаз кошта 14,5. Фале 3,5 милиона КМ и зато сам молио надлежне да уведу извођача радова, а да се у ходу ријеши остатак новца, јер сада не може због неформирања Савјета министара. Имам обећања да ће се тако поступати”, рекао је Вишковић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар