Влада РС

Вишковић: Ово што раде Бошњаци није добро – ни за Бошњаке

ПОЗВАО ДРУГА ДВА НАРОДА ЗА СТО – БЕЗ УПЛИТАЊА СТРАНОГ ФАКТОРА
  • Премијер РС Радован ВИШКОВИЋ: Упркос свему, спреман сам да разговарам са ентитетским колегом Фадилом Новалићем и да тражимо најбоља рјешења. Показали смо у неком претходном времену да се ствари могу рјешити уз уважавање, а не уз потцјењивање или наметање некоме мишљења”
  • „Често када разговарам са страним амбасадорима, шитам их: ‘Извините господо, да ли је у вашој земљи дозвољено да се крши устав? Да ли је у Енглеској дозвољено да се крши Устав? Не. Да ли је у Италији дозвољено, у Америци, Канади, Словенији и било гдје? Не’. Зашто је онда дозвољено да се подржавају они који крше Устав у БиХ?”

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да за БиХ није добро то што ради бошњачки народ, али је спреман да разговара са ентитетским колегом Фадилом Новалићем да траже најбоља рјешења.

„Показали смо у неком претходном времену да све оне ствари које на неки начин нису биле рјешене, да се могу рјешити уз уважавање, а не уз потцјењивање или наметање некоме мишљења”, рекао је Вишковић новинарима у Милићима.

Он је истакао да није све до српске стране, да нешто не зависи од Републике Српске. “Али, ми ћемо учинити све из Републике Српске да останемо у оквиру Устава, да останемо у оквиру закона”, додао је Вишковић.

Навео је да РС не жели ниједно рјешење које ће бити противуставно и поново је позвао друге народе у БиХ да без уплитања страних фактора сједну за сто и нађу најбоље рјешење за суживот или живот у БиХ.

„То је позив из Републике Српске, а уколико до тога не дође онда ми сигурно нећемо дозволити урушавање Републике Српске. Радићемо оно што је Уставом дефинисано, поврат наших надлежности, све оно што је у Дејтону прописано и потписано, а то су потписале највеће свјетске силе”, истакао је Вишковић.

Напоменуо је да су на том документу потписи САД, Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације, а да Српска само тражи да се он поштује.

“Ако те велике силе не желе да уважавају оно што ми говоримо, нека поштују себе, нека поштују свој потпис и оно што су понудиле за окончање ратних сукоба на простору БиХ и почетак мира”, рекао је премијер Српске.

Он је поновио да из Републике Српске не траже ништа више од тога, те оцијенио да је у свакој нормалној демократској земљи реметилачки фактор онај ко не поштује Устав те земље.

„Често када разговарам са страним амбасадорима, кад им поставим то питање они немају одговоре. Ја кажем: ‘Извините господо, да ли је у вашој земљи дозвољено да се крши Устав? Да ли је у Енглеској дозвољено да се крши Устав? Не. Да ли је у Италији дозвољено, у Америци, Канади, Словенији и било гдје? Не’. Зашто је онда дозвољено да се подржавају они који крше Устав у БиХ?”, испричао је Вишковић.

Он је оцијенио да у посљедње вријеме, када немају аргумената, прибјегавају да иду на снагу, али је нагласио да се Република Српска држи само аргумената јер су аргументи и право на њеној страни.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар