Влада РС Главно

Вишковић: Пробој коридора је једна од најславнијих битака Војске РС

АКЦИЈА ПОЧЕЛА НАКОН ШТО СУ СНАГЕ ХВО ЗАУЗЕЛЕ МОДРИЧУ А У БАЊАЛУЦИ УМРО 12 БЕБА
  • Председник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Коридор живота се засигурно сврстава у једну од најчаснијих спрских војних побједа, јер без ове битке, не би било ни наше Републике Српске. Дужност свих нас је да никада не заборавимо најбоље и најхрабрије, јер због њих ми данас стојимо поносно и слободно

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је пробој коридора кроз Посавину, прије 28 година, једна од најславнијих битака Војске Републике Српске, када су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и сачувани животи и слобода српског народа.

„Обиљежавањем овог датума присјећамо се наших хероја, славних генерала и војника, који су дали живот за Републику Српску и борили се за српска огњишта. Жртва коју су они поднијели, не смије никада бити заборављена“, нагласио је премијер Вишковић.

Он је подсјетио да је главни повод акције „Коридор живота“ била смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. „У тим моментима буди се јунаштво и пркос наших славних војника, јер жеља за животом и слободом је увијек била водиља српског народа“, истакао је Вишковић.

Предсједник Владе је нагласио да је храброст српских војника тада исписала историју српског народа, а операција „Коридор живота“ остала је забиљежена као једна од славних побједа јер је била кључна за опстанак српског народа и темељ Републике Српске.

„‘Коридор живота’ се засигурно сврстава у једну од најчаснијих спрских војних побједа, јер без ове битке, не би било ни наше Републике Српске. Дужност свих нас је да никада не заборавимо најбоље и најхрабрије, јер због њих ми данас стојимо поносно и слободно“, поручио је Вишковић.

На Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 28 година од пробоја „Коридора живота“ чиме је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар