Влада РС Главно

Вишковић: Српска има резервни план ако дође до ширења вируса корона

ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ РС НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ
  • Нагласио да се неће прибјегавати затварању школа:  „Ако буде требало неко одјељење ставити у изолацију и да имају онлајн наставу – то ћемо радити. Ако се деси да треба неку школу ставити у изолацију, и то ћемо радити“
  • Најавио још један ребаланс буџета: „Очекујемо помоћ међународних институција која ће бити пребачена на буџет и самим тим добити промјену на приходовној и расходовној страни. Очекујемо помоћ од Свјетске банке и Европске комисије – оно што је већ обећано“
  • Предсједник Владе РС позвао све странке из Српске да на посебној сједници парламента подрже српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је покренуо заштиту виталног интереса и да се на тај начин онемогући оно што је замислила Централна изборна комисија БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска има резервни план ако дође до ширења вируса корона, али да је епидемиолошка ситуација сада под контролом.

Вишковић је појаснио да се резервни план добрим дијелом разликује у односу март, односно неће се прибјећи мјери да се затварају школе.

„Ако буде требало неко одјељење ставити у изолацију и да имају онлајн наставу – то ћемо радити. Ако се деси да треба неку школу ставити у изолацију, и то ћемо радити“, рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

Он је додао да је онлајн настава посљедњи корак, али да жели да вјерује да Република Српска неће доћи у ту позицију, те указао како у оваквој ситуацији одговорност имају сви, и просвјетни радници и родитељи и ученици.

„Апелујем да родитељи, ако примијете било какве симптоме код своје дјеце, тај дан не шаљу дијете у школу већ да се обрате надлежним здравственим установама да се провјери да ли има или нема вирус. Боље је да један дан дијете не иде у школу него да због неког или нечијег пропуста дође у школу и угрози остале“, рекао је Вишковић.

Он је поручио да ће се против оних који су несавјесни спроводити мјере и да то не треба схватити као тортуру.

Вишковић је сагласан да се због епидемије штета свакодневно увећава, што нико не може да занемари, али да су пројекције да ће до Нове године мањак прихода у буџету бити 240 милиона КМ, као и да би сви у Српској били задовољни ако остане на том нивоу.

„У овом моменту можемо да кажемо да је буџет стабилан, да све обавезе измирујемо, редовно плаћамо плате, пензије, подстицаје, доприносе, тако да не видим никакву разлику у финансијском дијелу између овог и истог дана прошле године“, истакао је Вишковић.

Говорећи о изгубљеним радним мјестима током епидемије, Вишковић је рекао да је, према извјештају Завода за запошљавање Републике Српске, ријеч о око 12.300 радних мјеста, а да је у истом периоду посао пронашло око 11.400 радника.

Он је истакао да је приликом посјете једном привредном субјекту у Котор Варошу увидио да би привредни амбијент у Републици Српској био знатно лошији да није било мјера Владе.

Предсједник Владе Републике Српске је такође изјавио да се до краја године вјероватно може очекивати још један ребаланс буџета.

„Он ће, прије свега, бити и обавеза зато што очекујемо помоћ од одређених међународних институција да буду пребачене на буџет и самим тим кад имате промјену на приходовној и расходовној страни, онда морате ићи у ребаланс“, појаснио је Вишковић и додао да се очекује помоћ од Свјетске банке, Европске комисије, односно оно што је већ обећано.

Вишковић је позвао све странке из Српске да на сутрашњој посебној сједници парламента подрже српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је покренуо заштиту виталног интереса и да се на тај начин онемогући оно што је замислила Централна изборна комисија БиХ.

„Позивам да будемо јединствени о том питању, али сам сигуран да ће бити двотрећинска већина која ће то одбацити и тако онемогућити провођење тог меморандума како је планиран“, рекао је Вишковић за Алтернативну.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар