Влада РС

Вишковић: Српска није презадужена – њен јавни дуг је 43 одсто, а укупни 55,6 одсто БДП

„ЖЕЛИМ ДА СЕ ДЕШАВАЊА У 2020. НЕ ПОНОВЕ ВИШЕ НИКАДА И НИКОМЕ“

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

  • Српска је упркос изузетно тешкој години и борби са пандемијом вируса корона успјела да 2020. годину заврши позитивно када је ријеч о финансијама и давањима из буџета
  • Улазимо у 2021. годину са више оптимизма и вјерујем да ћемо, најдаље половином године, моћи да се вратимо нормалном животу и редовним обавезама, а да 2020. заборавимо што је могуће прије
  • Неки стално потенцирају да здравствени сектор има дуговања, што је тачно, а да ли се ко упитао који је то здравствени сектор у региону, Европи, Америци обезбиједио својим грађанима бесплатно здравствено осигурање од појаве пандемије до данас. Тога нема нигдје осим у Српској!
  • Ми смо у програму Ковакс заједно са још 80 земаља, међу којима је и БиХ. Што се тиче Републике Српске, ми смо своје обавезе испунили, уплатили смо 100 одсто аванса за 400.000 доза вакцине за вакцинисање 200.000 грађана. Већа количина није дозвољена с обзиром да све земље у првој етапи могу рачунати да вакцинишу 20 одсто популације и ми то морамо поштовати. Испоруку очекујемо у другој половини јануара

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је божићну честитку и изразио наду да ће празник Христовог рођења означити крај пошасти која је свијет пратила у протеклој години и наговијестити нормализацију живота.

Вишковић је у име Владе Републике Српске, и у своје, Божић честитао Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, архијерејима Српске православне цркве, свештенству, монаштву, православном народу српском, као и свим православним вјерницима који поштују јулијански календар, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

„Желим вам мир, здравље и срећну, богом благословену и радошћу испуњену прославу Божића, с надом да овај празник означи крај пошасти која нас је пратила у протеклој години, и наговјештај нормализације живота и свијетлије будућности наше цјелокупне заједнице. Мир Божији, Христос се роди!“, наводи Вишковић у честитки.

Вишковић је у интервјуу Срни истакао да је Српска упркос изузетно тешкој години и борби са пандемијом вируса корона успјела да 2020. годину заврши позитивно када је ријеч о финансијама и давањима из буџета, нагласивши да је то чињеница и стварно стање које се мора реално сагледати, а не износити паушалне оцјене и критике.

„Желим да се дешавања у години иза нас не понове више никада и никоме. Издешавало се све што се могло издешавати од пандемије до поплава и земљотреса. Улазимо у 2021. годину са више оптимизма и вјерујем да ћемо, најдаље половином године, моћи да се вратимо нормалном животу и редовним обавезама, а да 2020. заборавимо што је могуће прије“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска у прошлој години уредно сервисирала све своје обавезе, нема дуговања према радницима, пензионерима, пољопривредницима, те да су сва социјална давања и све што се финансира из буџета уредно исплаћивано без дана закашњења.

„Остављам аналитичарима да оцијене шта смо радили и са колико успјеха, али молим да реално сагледају стање, јер кад слушате поједине медије и економисте који тврде да је све црно помислите да не вриједи ујутру уопште ни устајати. Опозиција јесте ту да критикује и тако се боре за власт покушавајући тако нашим грађанима да изнесу што више лоших ствари како би се домогли власти. То је политика, али оно што је реално јесте да смо ми наше обавезе сервисирали редовно као да није било пандемије, а било је и направила је огромне пометње“, рекао је Вишковић.

Навео је да је Влада Српске из буџета у прошлој години издвојила 328 милиона КМ за помоћ здравственом и реалном сектору, а реални буџет је испод 2,5 милијарди марака.

„Када се на то дода скоро милијарду марака за Фонд ПИО и кредитна задужања дође се до буџета од три милијарде и шест стотина милиона КМ колико је био други ребаланс за 2020. годину. Неки стално потенцирају да здравствени сектор има дуговања, што је тачно, а да ли се ко упитао који је то здравствени сектор у региону, Европи, Америци обезбиједио својим грађанима бесплатно здравствено осигурање од појаве пандемије до данас. Ниједна земља, осим Републике Српске то није обезбиједила и на то сам веома поносан.

У развијеном свијету, који наши људи доживаљавају као земље у којима тече мед и млијеко, нико вас ни не гледа ако немате здравствено осигурање. Можете пола дана да лежите на улици – нико вас не види, док у Републици Српској сви грађани од почетка пандемије нису имали обавезу да овјере здравствену књижицу, а уредно су добијали све здравствене услуге. То није џаба и то мора неко да плати а платиће Влада и институције из свог буџета“, истакао је предсједник Владе Српске.

Говорећи о честим критикама на рачун дуга у здравственом систему од милијарду марака, Вишковић је рекао да је тај дуг у прошлој години смањен за више од 60 милиона КМ у односу на 2019.

„Све наше здравствене установе плаћале су порезе и доприносе у 2020, за разлику од неких претходних година. Нисам неко ко воли да прича о својим резултатима или успјесима, али некад дођете у позицију да морате да проговорите и о томе јер они који критикују знају само да критикују. Да ли се неко од њих пита шта би се десило да у протеклих пар година нисмо уложили више од милијарду КМ у наш здравствени систем, гдје би смјестили пацијенте у Бијељини, Зворнику, Бањалуци, Фочи, Источном Сарајеву, Требњу, Градишци, Приједору…“, нагласио је Вишковић.

Он је истакао да га као човјека боли и вријеђа што не знамо да цијенимо оно што имамо, већ треба да дођу људи са стране и похвале оно што је урађено.

„Недавно су представници Свјетске здравствене организације посјетили Универзитетски клинички центар у Бањалуци и рекли да су очекивали да ће наићи на расуло и пустош, међутим десило се сасвим супротно – утврдили су веома позитивне ствари и констатовали да код нас могу нешто и да науче.

Они су у свом извјештају, који није писала политика, ни СНСД, ни Влада Републике Српске, ни премијер, навели да су наша интерна одјељења у болницама у Добоју и Бањалуци, према резултатима прегледаних, примљених и опорављених пацијената, међу првим у Европи и то ми је саопштио нерезидентни представник УН. Наши грађани за то нису ни чули, јер очигледно не знамо да цијенимо и промовишемо своје“, констатовао је Вишковић.

Он је навео да здравствени систем Републике Српске све вријеме пандемије пружа услуге и проводи процедуре исто као што то раде здравствени системи Словеније, Њемачке, Италије, Америке, Русије, Србије…

„Ми у Српској можемо само да чујемо критике и понављања да је здравствени сектор дужан милијарду КМ. Јесте дужан, али здравствени систем није произвођач, он не прави производ који може да прода и наплати, већ пружа здравствене услуге које су све квалитетније, обављају се у бољим, модернијим објектима, са савременом опремом и стручним кадром. Наш кадар чине људи који су признати, познати и цијењени од Америке до Бањалуке. Доктор Пеђа Ковачевић је стручњак који може сутра да добије посао на било ком континенту, Антонија Верхаз, Владо Ђајић, тим људи у Бијељини, Добоју, доктори браћа Марић у Фочи…

Ово не значи да некога издвајам или да умањујем значај било којег доктора којег имамо, јер већина њих од Требиња до Новог Града су стручњацима и морамо да им се поклонимо и скинемо капу. Они су понос и хероји Републике Српске, али упркос свему нађе се неко из опозиције и да себи за право да прича о здравственом систему. То је срамота. Ти људи су показали да знају да раде у најтежим условима, да се боре против вируса који је непознаница у свијету и то чине већ девет мјесеци непрекидно, без одмора“, истакао је Вишковић.

Он је навео да су институције Републике Српске помогле здравственим радницима у смислу да ти људи ниједног момента нису били без потребне опреме и медицинског материјала и да су могли адекватно да реагују и пруже неопходне услуге грађанима.

„За све то је неко заслужан, а то су свакако здравствени радници и наше институције, на челу са Владом Републике Српске. Ово није хвала због хвале већ чињенице које се могу лако провјерити“, рекао је Вишковић.

На питање да ли је Република Српска презадужена и каква је економска ситуација, Вишковић је рекао да Српска није презадужена и да је њен јавни дуг 43 одсто бруто домаћег производа, укупни дуг 55,6 одсто, а законски лимит је до 60 одсто БДП.

Он је навео да се само у Републици Српској прича о наводној презадужености иако статистички подаци говоре другачије, те навео примјер Црне Горе која је прије кредитног задужења од 750 милиона евра били у задужењу већем од 120 одсто БДП.

„Направили смо многе објекте који остају нашој дјеци и нашим унуцима, нашој будућности. Наравно да смо морали да се задужимо када нисмо имали скоро ниједан објекат. Када разговарам са највећим противницима ове власти и поставим им само једно питање – да ли је Република Српска данас иста као прије десет година, све иједан одговор је исти – није.

И није иста, јер смо у сваком мјесту од Требиња до Новог Града саградили нешто ново, од школа, дворана, путева, мостова, улица, водовода, расвјете, болница, домова здравља, позоришта, спортских терена, излетишта… Ако хоћемо да градимо морамо и да се задужимо, јер сав тај новац иде у пројекте. Ми нећемо и не желимо да уводимо нове порезе, таксе, доприносе“, истакао је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да истини треба погледати у очи и бити реалан, те да је спреман да прими сваку добронамјерну критику. „Не мислим да је све што радимо одлично, увијек може боље и трудимо се да радимо боље за добробит грађана Републике Српске, јер Српска је наша домовина и свима нам је ваљда исти циљ да буде боља“, рекао је Вишковић.

Подсјетивши да је од почетка пандемије до данас 2.500 људи више запослено него што је изгубило посао, те да је то званични податак Завода за запошљавање, Вишковић је рекао да би неки критичари сигурно вољели да то није тако.

„У вријеме пандемије без посла је остало 21.000 људи, што је много, али је са друге стране 23.500 добило посао. Влада се ангажовала и помогла онима који су остали без посла. У 2019. години, преко Завод за запошљавање, за све оне који су остали без посла обезбијеђена помоћ у мјесечном износу од 400 до 900 КМ у зависности од година стажа коју примају од шест мјесеци до двије године. За те потребе у 2019. издвојили смо 11 милиона КМ, а у 2020, у вријеме пандемије, 24 милиона. Ми смо и у вријеме борбе са вирусом корона и издвајањем огромних финансијских средстава која нису била планирана пронашли начин да људима који су остали без посла помогнемо да преживе у том најгорем моменту“, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада Српске, преко Завода за запошљавање, нуди и могућност самозапошљавање бораца, дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида.

„Износ помоћи за самозапошљавање је повећан за све категорије лица на 10.000 КМ, док је раније за борце било обезбијеђено 4.000 КМ, ратне војне инвалиде 6.000, а ђецу погинулих бораца 8.000 КМ. И то је један од начина да помогнемо људима да покрену неки свој посао. Такође, у буџету за 2021. годину планирали смо компензациони фонд од 90 милиона КМ, који раније није постојао јер није ни требао, а сада смо морали да га уградимо у буџет и резервишемо новац.

Имамо и Гарантни фонд од 238 милиона КМ који је направила Влада Републике Српске и то је једини фонд који је оперативан у цијелом окружењу, а посредством којег гарантујемо 70 одсто кредита који добије неки привредни субјект. Кредити износе од 50.000 до 400.000 КМ на седам година са грејс периодом од три године, а Влада из буџета гарантује 70 одсто кредита који узме привредни субјект. Када се узме у обзир још и оних 328 милиона које смо дали здравственом и реалном сектору то је више од 500 милиона и онда кажу да смо се кредитно задужили 600 милиона. Јесмо, али смо све дали за санирање посљедица пандемије у економији“, појаснио је премијер Српске.

Он је навео само један податак, а то је да је за основне потребе дезинфекције и хигијене у основним и средњим школама у вријеме пандемије Влада имала непредвиђене трошкове који су мјесечно износили скоро пола милиона КМ.

„То је само један мали примјер наших ванредних издвајања, али упркос свему на крају 2020. године били смо у позицији да уплатимо и интервентну помоћ за наше општине погођене земљотресом, што је такође био непланирани издатак“, подсјетио је Вишковић.

На питање када се може очекивати да вакцина против вируса корона стигне у Српску, премијер Вишковић је рекао да то не зависи од Републике Српске.

„Ми смо у програму Ковакс заједно са још 80 земаља, међу којима је и БиХ. Што се тиче Републике Српске, ми смо своје обавезе испунили, уплатили смо 100 одсто аванса за 400.000 доза вакцине за вакцинисање 200.000 грађана. Већа количина није дозвољена с обзиром да све земље у првој етапи могу рачунати да вакцинишу 20 одсто популације и ми то морамо поштовати. Испоруку очекујемо у другој половини јануара, а приоритет ће бити лица у старачким домовима, здравствени радници, полиција и људи који буду жељели да се вакцинишу“, рекао је премијер Српске.

Он је нагласио да ће вакцинација бити на добровољној бази и нико никога неће натјерати да прими вакцину ако не жели.

Вишковић је у интервјуу Срни подсјетио да Српска упоредо ради и са руским произвођачима вакцине, додавши да је већ дошла обимна документација у вези са вакцином „Спутњик V“ која је преведена и достављена Агенцији за лијекове БиХ која треба да да сагласност.

„Нико у Републици Српској не сједи скрштених руку, активни смо учесници у томе од првог дана. Ми смо и међу ријетким у региону који су одмах у мају увели брзе антигенске тестове на вирус корона и од тог момента смо спасили здравствени систем, јер ниједан грађанин није могао да уђе у болницу док се не тестира, а резултати буду готови у року од десет минута. То је нешто што је Република Српска прва урадила и захваљујући томе није дошло до уношења вируса у здравствене установе“, нагласио је Вишковић.

Предсједник Владе Српске изразио је увјерење да ће са појачаним обимом вакцинације, како то струка и најављује, вирус корона коначно бити иза нас, те очекује да се у првом полугодишту ове године свијет врати на период прије пандемије.

„У 2020. години сви заједно смо прошли кроз шта смо прошли и то не бих пожелио ни највећем непријатељу, али могу бити поносан на чињеницу како смо се носили са свим тим изазовима. Нико не може да ми приговори ни афере, ни криминал ни било какве лоповлуке, могу само да ме мрзе, али ја све њих који критикују волим јер су они грађани Републике Српске, људи су људи а нељуди су нељуди. Ја то тако и посматрам и људе дијелим само на добре и лоше без обзира одакле су, какво је њихово политичко опређељење, које су нације или боје коже“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је поносан на снагу Српске и њених институција које свакодневно потврђују значај свог постојања и јединства. „То што кажем није политика, нити помодарство, то је живот и драго ми је да смо се тако понашали и одмах реаговали и за вријеме поплава, великих сњежних падавина, невремена, земљотреса и ево сада у вријеме пандемије. То је наша обавеза и ријетко желим о томе да причам јер је то саставни дио мог посла, али се показало да је веома значајно да имамо своје институције, да дјелујемо јединствено у свим тренуцима а посебно тешким и да будемо са нашим људима кад им је најтеже“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је пандемија још једном показала значај и снагу властитих институција и сигурно је да овакав исход на крају 2020. године не би био да оне не постоје.

„Ако би морали да чекамо да реагује неко са стране или са другог неког нивоа, много времена би требало да прође да дођемо до рјешења и пружимо помоћ нашим грађанима“, закључио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар