Влада РС

Вишковић: Српска платила безмало 30 милиона КМ за више од милион вакцина

ОБЕЗБЈЕЂЕНО 7,2 МИЛИОНА КМ ЗА 160.000 ДОЗА КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ ЗА 80.000 СТАНОВНИКА РС

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

  • „За набавку око 400.000 доза руске вакцине против вируса платили смо око 13 милиона КМ. Потписан је и уговор за оквирно око 1,2 милиона доза, уколико затребају.У уговору стоји да је рок испоруке вакцина до шест мјесеци. Тај уговор је потписан 21. јануара ове године. Очекивали смо по 50.000 вакцина мјесечно… Имамо обећање руских партнера да ће испунити своје обавезе. Нама се жури“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је задовољан што процес имунизације против вируса корона у Српској тече, али не и са динамиком на том плану.

Вишковић је признао да је очекивао да ће то ићи знатно брже:

„Нажалост, не нашом кривицом, дешава се да не идемо толико динамично у процесу имунизације. Међутим, важно је да немамо застој и да се крећемо у том процесу“.

Он је рекао да је јуче на сједници Владе, али и на јутрошњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације одлучено да се одобре додатна 7,2 милиона КМ за набавку 160.000 доза кинеске вакцине за 80.000 становника Српске.

„Обећано нам је да ту испоруку можемо очекивати чим измиримо своје обавезе, што ћемо учинити већ почетком наредне седмице. Саму испоруку можемо очекивати крајем овог или почетком идућег мјесеца. Ипак, у контексту ранијих обећања, не вјерујем док те вакцине не буду у Српској“, поручио је премијер.

Вишковић је рекао да је са премијером Србије Аном Брнабић договарао помоћ у вакцинама Српској да би се несметано наставила имунизација, те да Република не би дошла у тај вакуум и застој.

„Захвалан сам јој на томе и имунизација у Српској тече… Ако на то додамо поменутих 7,2 милиона КМ за кинеске вакцине, готово се приближавамо цифри од 30 милиона КМ које смо уплатили за више од милион вакцина за Српску. Испорука, нажалост, није онаква какву смо планирали и како је неко обећавао“, рекао је Вишковић.

Он је рекао да је руској страни плаћено око 13 милиона КМ за набавку око 400.000 доза руске вакцине против вируса, те да је потписан уговор за оквирно око 1,2 милиона доза, уколико затребају.

„У уговору стоји да је рок испоруке вакцина до шест мјесеци. Тај уговор је потписан 21. јануара ове године, а преговоре смо до потписа уговора водили од септембра прошле године. То значи да `Крајина група`, која је добављач вакцина, Влада и руски испоручиоци нису прекршили уговор, иако смо имали обећање да ће испорука ићи сукцесивно, или мјесечно до неких 50.000 доза. Нажалост, то се није десило и то је једини пропуст тог уговора. Очекујемо и имамо обећање руских партнера да ће они испунити своје обавезе. Нама се жури, а њима, очито, не жури“, рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар