Влада РС Главно

Вишковић у Бијељини: Радимо на скором извозу јунећег меса у Турску

ПОСЈЕТИО „ЗП-КОМЕРЦ“ КОЈИ ЈЕДИНИ У РС ИМА ЛИЦЕНЦУ ЗА ИЗВОЗ У ТУРСКУ
  • Влада Српске обезбиједила три милиона КМ за интервентни откуп 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња, како би олакшала ситуацију прерађивачким капацитетима Српске у вријеме пандемије вируса корона
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Купујући домаће знамо шта једемо, знамо да је то свјеже, здраво Пратићемо ситуацију и свакако ћемо интервенисати и у наредном периоду, уколико се за тим укаже потреба

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је очекивање да ће Месној индустрији „ЗП-комерц“ из Бијељине ускоро бити омогућен извоз јунећег меса у Турску, напомињући да је ово једино предузеће из Републике Српске које је добило сертификат за извоз на турско тржиште.

Након данашње посјете предузећу „ЗП-комерц“ у Вршанима, Вишковић је истакао да је ово можда и једино предузеће у Републици Српској које је заокружило производни процес, јер имају своју производњу, клање и прераду, све до готових производа.

Очекујемо да би овдје наредне седмице требало да дође министар (спољне трговине и економских односа у Савјету министара) Сташа Кошарац и да се појаве купци из Турске, како би у што скорије вријеме био омогућен извоз јунећег меса на турско тржиште“, изјавио је Вишковић новинарима.

Он је нагласио да, с друге стране, надлежне у Републици Српској више занима да омогуће грађанима и домаћим прерађивачима да имају довољне количине домаћег меса.

Због тога је Влада ове, као и прошле године, интервенисала код откупа товних свиња и јунади. Циљ нам је да заштитимо домаће произвођаче, али и да омогућимо нашим грађанима да имају што више домаће хране“, напоменуо је Вишковић.

Премијер Српске је навео да, купујући домаће знамо шта једемо, знамо да је то свјеже, здраво и да ако из својих кућних буџета издвајамо новац за одређене производе да онда бар узимамо оно што је провјерено.

У овом тренутку провјерено је једино домаће и тиме ми затварамо круг, тиме помажемо од производње па до пуњења буџета институција. На тај начин помажемо и сва давања из буџета према аграру, пензијама, борцима, социјалним категоријама и слично“, рекао је Вишковић.

Он је додао да је циљ данашње посјете Бијељини да сагледају стање на терену како би институције Републике могле доносити што боље мјере.

Директор Месне индустрије „ЗП-комерц“ Љубиша Росић истакао је да је одлука Владе да се иде у интервентни откуп товне јунади и свиња спас за узгајиваче.

„Узгајивачи без те помоћи не би могли ријешити своје проблеме. Наша намјера је да откупимо бар 3.000 јунади“, рекао је Росић.

Састанку премијера са руководством „ЗП-комерца“ присуствовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, те посланик у Народној скупштини Недељко Ћорић.

Предузеће „ЗП-комерц“ има 220 запослених радника, а у свом саставу посједује репро-центар за производњу свиња, у склопу које су фарма за производњу бројлера и фарма за производњу – тов јунади, те производни погон за производњу меса и месних прерађевина.

Заокружујући производни циклус, месна индустрија „ЗП-комерц“ оријентисана је на домаћу производњу из властитог това и на домаћу кооперативну производњу.

Влада Републике Српске обезбиједила је три милиона КМ за интервентни откуп 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња, како би олакшала прерађивачким капацитетима Српске у вријеме пандемије вируса корона и посљедица које је донијела привреди, али и пољопривредним произвођачима.

Вишковић је изјавио да ће интервентни откуп свиња и субвенције узгајивачима значајно помоћи домаћим произвођачима и прерађивачима да сачувају своју производњу, те најавио ће Влада Српске интервенисати и у наредном периоду уколико се за то укаже потреба.

Током посјете фарми пољопривредног произвођача Слободана Петрића у Доњем Магнојевићу код Бијељине, Вишковић је рекао новинарима да је Влада одмах реаговала након захтјева за помоћ домаћег удружења пољопривредника, јер је усљед пандемије вируса корона дошло до проблема у пласману свиња са већом тежином, те да је донијела правилник који је ступио на снагу.

„Интервентно откупљујемо 6.000 свиња килаже преко 110 килограма, док је 60 фенинга по килограму живе ваге субвенција ресорног министарства, односно Владе Српске“, рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да ће ова мјера бити значајна помоћ домаћим и прерађивачима и произвођачима да би сачували своју производњу и да сви скупа, како каже, сачекају нека боља времена која ће доћи послије епидемије вируса корона.

„Пратићемо ситуацију и свакако ћемо интервенисати и у наредном периоду, уколико се за тим укаже потреба“, рекао је Вишковић.

Узгајивач товних свиња Слободан Петрић рекао је новинарима да су семберски узгајивачи стоке, свиња и јунади имали проблем, те су као чланови Удружења свињогојаца поднијели захтјев Министарству пољопривреде за интервентним откупом на који су надлежни одмах позитивно реаговали.

Уз захвалност премијеру Вишковићу и министру Борису Пашалићу на посјети поводом одлуке о интервентном откупу свиња, који је на снази од 3. августа, Петрић каже да је Удружење имало одређене примједбе на Правилник, али да је све јуче отклоњено.

„Сматрамо да ће наредна три мјесеца, како је одлуком предвиђено, откуп функционисати како треба“, рекао је Петрић и додао да је ова помоћ Владе Српске велика и значајна за пољопривреднике.

Он је напоменуо да је најважније да се задржи производња и да произвођач „буде на нули“.

Петрић је изразио наду да ће Влада Српске и даље имати слуха за узгајиваче свиња као што је и ранијих година имала.

Петрић годишње произведе од 1.800 до 2.000 товних свиња, а овим интервентним откупом очекује да ће око 500 свиња које узгаја бити обухваћено, те пласирано на тржиште Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар