Влада РС

Вишковић: У свакој земљи са епидемијом, централна банка помаже – само не у БиХ

„ВЛАДА РС НЕЋЕ НИШТА РАДИТИ БЕЗ СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА И ОНИХ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОМОГНУ СРПСКОЈ“
  • Радован ВИШКОВИЋ: За 40.000 радника, запослених у дјелатностима које су директно погођене забранама рада уплатићемо порезе и доприносе за март, процијењене вриједности између 16,5 и 18 милиона КМ
  • „За скоро 70.000 радника, који су престали обављати дјелатност због одлука Владе РС, за април ћемо ићи на исплату минималне плате, пореза и доприноса, вриједности 55 милиона КМ. Имамо намјеру да обезбиједимо и значајна средства за мај – за помоћ привреди када ово све прође“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је задовољан како се Српска носила са вирусом корона у протеклих 20 дана.

Он је, гостујући на РТРС-у, рекао да је помоћ у овој ванредној ситуацији дошла од Србије у виду медицинске опреме, али и од УНДП-а са 3.000 тестова на вирус корона.

„Захваљујем се и привредним субјектима који су уплатили средства у Фонд солидарности. За 40.000 радника, запослених у дјелатностима које су директно погођене забранама рада уплатићемо порезе и доприносе за март, процијењене вриједности између 16,5 и 18 милиона КМ“, рекао је Вишковић.

Што се тиче априла, Вишковић је рекао да ће за скоро 70.000 радника, који су престали обављати дјелатност због одлука Владе РС, ићи на исплату минималне плате, пореза и доприноса, вриједности 55 милиона КМ.

„Имамо намјеру да обезбиједимо и значајна средства за мај за помоћ привреди када ово све прође. Ми у Републици Српској ћемо у сваком случају кроз Фонд солидарности обезбиједити средства да у мају можемо помоћи привреди“, додао је Вишковић.

Како каже, Влада ће активно, заједно са пословном и академском заједницом, тражити најбоља могућа рјешења за привреду.

„Влада неће ништа радити без социјалних партнера и свих добрих људи који желе да помогну Српској“, истакао је предсједник Владе Републике Српске.

Рекао је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде креира низ нових мјера за помоћ пољопривредној производњи.

Каже да нема дуговања у исплати подстицаја за пољопривреду те да буџет настоји да измири све своје обавезе.

„Учинићемо све у складу са својим могућностима да помогнемо онима којима је помоћ у овој ситуацији потребна. Активно ће се радити на одрживим рјешењима за помоћ реалном сектору“, рекао је Вишковић.

Коментаришући ситуацију са Централном банком БиХ, Вишковић је рекао да би било нормално да се Централна банка укључи у рјешавање проблема у привреди у тренутној ситуацији.

„Нема земље на свијету која је погођена корона вирусом у којој се није укључила Централна банка“, примјетио је премијер РС.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар