Vlada RS

Višković: U svakoj zemlji sa epidemijom, centralna banka pomaže – samo ne u BiH

„VLADA RS NEĆE NIŠTA RADITI BEZ SOCIJALNIH PARTNERA I ONIH KOJI ŽELE DA POMOGNU SRPSKOJ“
  • Radovan VIŠKOVIĆ: Za 40.000 radnika, zaposlenih u djelatnostima koje su direktno pogođene zabranama rada uplatićemo poreze i doprinose za mart, procijenjene vrijednosti između 16,5 i 18 miliona KM
  • „Za skoro 70.000 radnika, koji su prestali obavljati djelatnost zbog odluka Vlade RS, za april ćemo ići na isplatu minimalne plate, poreza i doprinosa, vrijednosti 55 miliona KM. Imamo namjeru da obezbijedimo i značajna sredstva za maj – za pomoć privredi kada ovo sve prođe“

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je zadovoljan kako se Srpska nosila sa virusom korona u proteklih 20 dana.

On je, gostujući na RTRS-u, rekao da je pomoć u ovoj vanrednoj situaciji došla od Srbije u vidu medicinske opreme, ali i od UNDP-a sa 3.000 testova na virus korona.

„Zahvaljujem se i privrednim subjektima koji su uplatili sredstva u Fond solidarnosti. Za 40.000 radnika, zaposlenih u djelatnostima koje su direktno pogođene zabranama rada uplatićemo poreze i doprinose za mart, procijenjene vrijednosti između 16,5 i 18 miliona KM“, rekao je Višković.

Što se tiče aprila, Višković je rekao da će za skoro 70.000 radnika, koji su prestali obavljati djelatnost zbog odluka Vlade RS, ići na isplatu minimalne plate, poreza i doprinosa, vrijednosti 55 miliona KM.

„Imamo namjeru da obezbijedimo i značajna sredstva za maj za pomoć privredi kada ovo sve prođe. Mi u Republici Srpskoj ćemo u svakom slučaju kroz Fond solidarnosti obezbijediti sredstva da u maju možemo pomoći privredi“, dodao je Višković.

Kako kaže, Vlada će aktivno, zajedno sa poslovnom i akademskom zajednicom, tražiti najbolja moguća rješenja za privredu.

„Vlada neće ništa raditi bez socijalnih partnera i svih dobrih ljudi koji žele da pomognu Srpskoj“, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Rekao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kreira niz novih mjera za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji.

Kaže da nema dugovanja u isplati podsticaja za poljoprivredu te da budžet nastoji da izmiri sve svoje obaveze.

„Učinićemo sve u skladu sa svojim mogućnostima da pomognemo onima kojima je pomoć u ovoj situaciji potrebna. Aktivno će se raditi na održivim rješenjima za pomoć realnom sektoru“, rekao je Višković.

Komentarišući situaciju sa Centralnom bankom BiH, Višković je rekao da bi bilo normalno da se Centralna banka uključi u rješavanje problema u privredi u trenutnoj situaciji.

„Nema zemlje na svijetu koja je pogođena korona virusom u kojoj se nije uključila Centralna banka“, primjetio je premijer RS.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar