Влада РС Главно

Вишковић упутио Гутерешу 25. извјештај Владе Републике Српске

УОЧИ СЈЕДНИЦЕ САЈВЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УН КОЈА ЋЕ БИТИ ПОСВЕЋЕНА БиХ
  • Српска, као страна потписница Дејтонског мировног споразума и анекса који чине његову суштину, још једном потврдила своју подршку Општем оквирном споразуму о миру у БиХ, који чува мир и стабилност у БиХ више од 25 година
  • Посебно указала да је дословно спровођење Дејтонског споразума и Устава БиХ пресудно за стабилност и просперитет БиХ, такође – да су нелегитимни поступци међународног високог представника и Уставног суда БиХ подрили дејтонску структуру, што за посљедицу има дисфункционалност БиХ

У ПРОПРАТНОМ писму 25. извјештаја Владе Републике Српске Савјету безбједности (СБ) УН, које је генералном секретару УН Антонију Гутересу упутио премијер Српске Радован Вишковић, наводи се да се поменути документ упућује с циљем да помогне Савјету безбједности када је ријеч о предстојећој сједници о БиХ.

Вишковић у том дијелу Извјештаја, у коме су и основне чињенице о Републици, истиче да Српска, као страна потписница Дејтонског мировног споразума и анекса који чине његову суштину, још једном потврђује подршку поменутом том Општем оквирном споразуму о миру у БиХ, који чува мир и стабилност у БиХ више од 25 година, те очекује даљи напредак БиХ на путу ка чланству у ЕУ.

Он наводи да су у Извјештају и подаци о демократској традицији Српске и њеној посвећености људским правима, уз опредијељеност за Дејтонски споразум и евроинтеграције БиХ.

Вишковић истиче да је у Извјештају наглашено зашто је дословно спровођење Дејтонског споразума и Устава БиХ пресудно за стабилност и просперитет БиХ, али и зашто су нелегитимни поступци поступци међународног високог представника и Уставног суда БиХ подрили дејтонску структуру, што за посљедицу има дисфункционалност БиХ.

Премијер Српске истиче да сви приједлози измјена закона и устава у БиХ захтијевају опрез и консензус, иако ће, у сврху спровођења одлука Европског суда за људска права, бити потребне ограничене реформе.

Вишковић у поменутом дијелу Извјештаја наводи и зашто је Канцеларија високог представника требало да буде давно угашена, те износи аргументе о напретку БиХ ка чланству у ЕУ и препрекама на том плану које представља даље присуство ОХР-а и страних судија у Уставном суду.

Премијер Српске је у пропратном писму замолио Гутереса да Извјештај достави чланицама Савјета бебједности УН, додајући да је Влада Српске на располагању уколико првом човјеку УН и чланицама Савјета безбједности буду потребне додатне информације, или ако буду имали додатна питања у вези са садржајем Извјештаја.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар