Vijesti

Vehabović: Mislim da šansi nema da apelacija SDA dođe do Evropskog suda za ljudska prava

VJERUJE DA ĆE PROĆI SLIČNO KAO ZAHTJEV SULEJMANA TIHIĆA IZ 2004.

SUDIJA Suda za ljudska prava u Strazburu, Faris Vehabović, prokomentarisao je namjeru Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrene pravnu proceduru kojom će se razmotriti ustavnost naziva Republike Srpske i kratko je poručio da „misli da nema šansi“.

„Mislim da šansi nema – niti da dođe do Evropskog suda. Mislim da, iako nije zahvalno davati bilo kakve procjene za odluke sudova, ali držeći se do sada neke sudske prakse, mislim da je i tu osuđeno na neuspjeh“, rekao je Vehabović za televiziju „N1″.

Kao jedan od razloga za neuspjeh je naveo supremaciju jednih odredbi na druge odredbe Ustava koje Ustavni sud već rješava.

Kako kaže, to se desilo 2004. godine kada je po zahtjevu Sulejmana Tihića, nekadašnjeg predsjednika Stranke demokratske akcije, raspravljano o stvarima o kojima se poslije izjasnio Evropski su za ljudska prava.

Kako ističe, postoji praksa da Ustavni sud zauzme stav da nema supremacije između pojedinih dijelova odredbi Ustava.

Sljedeći mogući razlog neuspjeha, Vehabović vidi u načinu kako je slučaj „Sejdić-Finci“ dospio do Evropskog suda. Prema njegovim riječima, ovaj slučaj je dospio do ovog suda tek onda kada su ispcrpljeni svi prethodni pravni mehanizmi.

Podsjetio je da svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo da pokrene proceduru pred Evropskim sudom za ljudska prava ukoliko smatra da mu je uskraćno neko pravo, pa i onda kada je u pitanju naziv entiteta.

Smatra da bi bilo nezahvalno reći da li će ovaj sud ikada raspravljati o slučaju naziva jednog entiteta, dodajući da će o tome dati stav u sudu ako to bude slučaj.

(N1)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar