Одабрано Федерација/БиХ

Алкалај гласао против резолуције која забрањује величање нацизма – Додиков кабинет тражи одговорност

ИНСИСТИРА НА ОДГОВОРНОСТИ СВИХ У ЛАНЦУ СЛУЖБЕНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ
  • Свен Алкалај је поново – осим што је БиХ одвео на странпутицу и разбаштинио је антифашистичких тековина – умјесто на Уставу и законски обавезујућем усаглашеном и одобреном ставу трочланог Предсједништва, свој „глас“ утемељио искључиво на ставовима политичког Сарајева. Због тога би, уз ранију кривичну пријаву пред тромим Тужилаштвом БиХ, ускоро требао да изађе и пред дисциплинску комисију
  • Жељко БУДИМИР: Ово је морално питање, ово је показатељ моралне хипокризије политичког Сарајева. Сада се налазимо у ситуацији да поново имамо БиХ која не може морално чак ни да да свој допринос у Генералној скупштини УН када је у питању једна таква резолуција

НA посљедњи иступ амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама, Свена Алкалаја, који је у Генералној скупштини, супротно ставу Предсједништва БиХ, гласао против Резолуције која осуђује величање и слављење нацизма и других облика ксенофобије, оштро су реаговали из Кабинета српског члана Предсједништва.

Затражена је одговорност и санкције свих у ланцу комуникација и службене коренспонденције, који су допринијели оваквом Алкалајевом гласу.

Реаговала је и амбасада Руске Федерације, чија је матица традиционални предлагач Резолуције.

Жалосним је оцијенила глас Босне и Херцеговине против величања нацизма.

Лебди ли још изнад Сарајева дух нацистичке Њемачке из средине прошлог вијека?

Уз улице и тргове којих све више носе имена доказаних нациста, фашиста и њихових оданих сарадника, разних Ђоза и Бусулаџића; уз Сарајлије – појединце, који би, у наступу демонстрацијске искрености и уз медијску подршку, све Хрвате да стрпају у два жељезничка вагона, уз учестало ниподаштавање свих других осим Бошњака, можда најјаснији одговор наслућује се из посљедњег наступа Свена Алкалаја.

На Ист Риверу, није грешка, подржао је величање нацизма, неонацизма, фашизма, ксенофобије…

Прецизније, први пут гласао је против Резолуције којом се осуђује величање црних идеологија које су у Другом свјетском рату продуковале најстрашније злочине.

Осим што је БиХ одвео на странпутицу и БиХ разбаштинио антифашистичких тековина, поново је, умјесто на Уставу и законски обавезујућем усаглашеном и одобреном ставу трочланог Предсједништва, Алкалај „глас“ темељио искључиво на ставовима политичког Сарајева. Због тога би, уз ранију кривичну пријаву пред тромим Тужилаштвом БиХ, ускоро требао и пред дисциплинску комисију.

– Након утврђивања одговорних појединаца, хитно и без одлагања покренути дисциплински поступак против свих који су учествовали у овом дипломатски, али за БиХ и историјски, неприхватљивом сценарију – реаговање је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Небројено пута је Мисија при Уједињеним нацијама, предвођена Алкалајем и његовим сарадницима и налогодавцима у МИП-у, штетила угледу БиХ, лажним гласањем, лажним придруживањима, разним изјавама и резолуцијама које нису на снази нити су обавезујуће за било кога.

Варали су тијела у систему Уједињених нација. Чинили недозвољене и неуставне преседане, водећи дипломатску мрежу БиХ ка колапсу, поручују из Кабинета српског члана Предсједништва.

Последњим актом, Алкалај и његови налогодавци, најгрубље су погазили и све невине којима је идеологија нацизма одузела право на живот.

– Чак и Уставу БиХ садржано је да ће БиХ увијек осуђивати ксенофобију и нацизам. Таквим особама уопште није мјесто у заједничким институцијама Босне и Херцеговине. Ово је заиста за сваку осуду – категорична је Ана Тришић Бабић,

Осуда стиже и од традиционалног предлагача Резолуције, осмишљене да спријечи ревизију историје – Руске Федерације. Уз подсјећање да је БиХ свих претходних година у случају свих претходних сличних резолуција не само подржавала овај руски пројекат, већ била и један од коаутора.

Промјена мишљења и одрицање од антифашистичких вриједности и традиције, кажу, жалосна је: „У овом кораку видимо удар на традиције антифашизма које су историјски јаке на овом подручју, што је искључиво проузроковано погрешно схваћеним вриједностима и неоправдано изоштреним осјећајем солидарности са Западом у контексту украјинске кризе.“

У Москви имају разумијевања за сложену ситуацију одлучивања у БиХ, каже амбасадор Жељко Самарџија.

– Али ми треба да се запитамо да ли смо прекорачили границе политичке коректности па може се рећи и пристојности. Јер, ја то морам нагласити, Русија никада није доводила у питање Дејтонски споразум већ је као његов гарант увијек подржавала унутрашњи дијалог и договор државотворних ентитета и конститутивних народа – додаје Самарџија.

Јасеновац, Јадовно, Аушвиц… за све поштоваоце људских права, остају опомена. А Алкалејево понашање историјска срамота, поручују универзитетски професори.

– Ово је морално питање, ово је показатељ једне моралне хипокризије политичког Сарајева. Сада се налазимо у тој ситуацији да поново имамо БиХ која не може морално чак ни да да свој допринос у Генералној скупштини УН када је у питању једна таква резолуција – наглашава Жељко Будимир

Насупрот Алкалају и његовим налогодавцима, Резолуција је ипак усвојена готово двотрећинском већином гласова чланица Генералне скупштине.

Прилику да историјску грешку исправи Алкалај ће имати у децембру на пленарном засједању Уједињених нација.

У супротном, нацистичке духове прошлости тешко да ће отјерати са сарајевских улица.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар