Федерација/БиХ

БиХ ће изучити приступање `малом-Шенгену`, Џаферовић и Комшић гласали за признавање Косова*

ОБОЈИЦА ГЛАСАЛА И ПРОТИВ ОДАВАЊА ПОШТЕ КРАЈИШНИКУ МИНУТОМ ЋУТАЊА
  • Ароганцију политичког Сарајева, за коју оно има подршку са Запада, Жељко Комшић је изразио тврдњом да је Косово* независна држава, те да је то реалност од које не треба бјежати
  • Џаферовић: „Зна се како ће се све завршити. Нити ће бити признато Косово*, нити ће амбасада бити премјештена у Јерусалим. Кад се одржи још једна сједница, Додик ће потегнути питање националног виталног интереса

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсједништва БиХ, предложио је да БиХ одмах приступи „малом Шенгену“.

Формално хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић изјавио је да приједлог није одбачен, али да он и Шефик Џаферовић имају другачији став:

Сматрамо да прво треба да се види шта то значи за БиХ и како то коренспондира са другим иницијативама. Тражићемо од Савјета министара да провјери шта би то значио и какви су услови“, рекао је Комшић, након сједнице Предсједништва.

Контрирајући Додиковој иницијативи да БиХ амбасаду премјести у Јерусалим, Џаферовић и Комшић гласали су за признање независности Косова*.

“Џаферовић и ја смо гласали за, тако да је сада два према један”, казао је Комшић.

Он је додао да је Косово* независна држава, те да је то реалност од које не треба бјежати.

На другој ванредној сједници на којој се гласало о премјештању амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, Додик је то подржао, док су Комшић и Џаферовић били против.

На питање новинара да ли је ово политика ината, Комшић је рекао да он не слуша аналитичаре, већ да је плаћен да ради.

Упитан шта мисли какву ће реперкусију имати његово и Џаферовићево гласање за признавање Косова* обзиром да ће Додик у Народној скупштини Републике Српске тражити заштиту виталног националног интереса, рекао да се неће десити ништа што се већ раније није десило осим Додиковог „србовања“.

Џаферовић, који је тренутно предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је након што су одржане три сједнице Предсједништва БиХ да, прије него што се упало у расправу о ванредним сједницама, да је Комшић предлагао да се не изјашњавају ни о признању Косова*, ни о пребацивању амбасаде БиХ у Јерусалим.

„Додик се није сложио и гласали смо. Комшић и ја смо гласали да се амбасада не премјешта у Јерусалим и мислим да је то исправан потез Предсједништва. Након тога смо одржали сједницу на захтјев Комшића. Он и ја  гласали смо да признамо Косово*. Процедура је таква да идемо у други круг гласања, а ако у другом кругу  буде овако гласано, Додик ће тражити сједницу НСРС и вјероватно на концу ни једна одлука неће проћи“, казао је Џаферовић.

Додао је још: „Зна се како ће то завршити, нити ће бити признато Косово*, нити ће амбасада бити премјештена. Кад се одржи још једна сједница Додик ће потегнути питање националног виталног интереса“, казао је Џаферовић.

Он и Комшић су гласали и против Додиковог захтјева да се на сједници Предсједништва БиХ одржи минут ћутања поводом смрти Момчила Крајишника, првог предсједника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Предсједништва БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар