Федерација/БиХ

Борељ: Мој задатак је да охрабрим политичке лидере у БиХ да ријеше проблеме кроз дијалог

ОДРЖАН САСТАНАК САВЈЕТА ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈУ И ПРИДРУЖИВАЊЕ БиХ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
  • „Ми подржавамо дијалог и сваки приједлог од свакога ко има добру вољу да покуша да допринесе томе да се БиХ окрене конструктивној агенди у складу са перспективама ЕУ. Наша улога је да подстичемо дијалог како бисмо избјегли једностране поступке и да од свих тражимо да приближе БиХ Унији“

Извор: Факти

OДГОВОРНОСТ у БиХ за пут ка Европској Уинји носе домаћи политичари, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ након састанка Савјета за стабилизацију и придруживање БиХ – Европска унија.

– Домаћи политичари морају радити на терену. Мало шта ми из Брисела можемо урадити – рекао је Борељ.

Истакао је да ЕУ посвећена европској перспективи БиХ.

Он је након петог састанка Савјета стабилизацију и придруживање рекао да те прилике сада треба искористити, односно тај подстрек, и спровести одлучне реформе како би БиХ напредовала, уз напомену да је то „највиши ниво институционалног ангажовања између ЕУ и БиХ“.

– То је прилика да се анализира досадашњи рад у циљу чланства БиХ у ЕУ и шта још треба да се уради. Састајемо се у овом формату након двије године. Прошле године то није било могуће због политичке блокаде земље, али смо то данас успјели јер је БиХ прешла од политичког ћорсокака до политичке прилике и та реченица сумира оно што се догодило у протеклих годину дана – рекао је Борељ.

Борељ је нагласио да је његов задатак да охрабри политичке лидере у БиХ да ријеше проблеме кроз дијалог.

– Ми подржавамо дијалог и сваки приједлог од свакога ко има добру вољу да покуша да допринесе томе да се БиХ окрене конструктивној агенди у складу са перспективама ЕУ. Наша улога је да подстичемо дијалог како бисмо избјегли једностране поступке и да од свих тражимо да приближе БиХ Унији – додао је Борељ.

Борељ је појаснио је да током конференције за новинаре ниједном није поменуо конкретно Републику Српску када је говорио о реторици подјеле у БиХ, већ да се тиме „обратио свима“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар