Федерација/БиХ

Бошњаци у Санском Мосту прославили побједу Турске Галипољској бици

МЕХМЕДАЛИЈА НУХИЋ: ТО ЈЕ КЊИШКИ ПРИМЈЕР ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ СА ОКУПАТОРОМ
  • Обиљежавању, које су организовале власти Унско-санског кантона, присуствовао велики број грађана, турских војника из састава ЕУФОР, амбасадор Турске у БиХ, премијер кантона, начелник општине Санки Мост и представници општине Велика Кладуша
  • Амбасадор Турске у БиХ Чихад Ергинај поручио да БиХ и Турска „знају важност оних који су своје животе положили у борби за домовину“. Истакао „значај и утицај“ 15.000 Бошњака који су се на Галипољу заједно са Турцима борили против британске и француске војске
  • Прослава настављена у спортској дворани у Санском Мосту, гдје је одржан свечани програм са историјским рецитацијама, „поучним причама“ о нераскидивости бошњачко-турског братства и концертом турског војног оркестра из Бурсе

У САНСКОМ Мосту организована је прослава у част побједе Турске у бици на Галипољу у Првом свјетском рату, што у посљедњих 100 година није забиљежено у Европи, а социолози оцјењују да је ријеч о још једном покушају идентификације Бошњака са окупатором, пише „ЕуроБлиц“.

„Званична бошњачка политика покушава да од Бошњака направи оно што нису. Бошњаци су словенски народ, а БиХ се вијековима налазила под турском окупацијом“, рекао је социолог Мехмедалија Нухић поводом прославе турске побједе над европским савезницима у Првом свјетском рату која је организована у Доњем Каменграду.

Нухић каже да не зна какав значај за БиХ има турски национални празник и зашто би побједа Турака на Галипољу требало да се прославља.

„Можда неко сматра да су Бошњаци исто што и Турци. Ово је књишки примјер идентификације са окупатором“, истакао је Нухић.

Обиљежавању, које су организовале власти Унско-санског кантона, присуствовао је велики број грађана, турских војника из састава ЕУФОР-а, амбасадор Турске у БиХ, премијер овог кантона, начелник општине Санки Мост и представници општине Велика Кладуша.

Након што је минутом ћутања, полагањем вијенаца, молитвом и интонирањем химни Турске и БиХ одата почаст онима који су прије 101 годину погинули у бици на Галипољу, амбасадор Турске у БиХ Чихад Ергинај поручио је да БиХ и Турска „знају важност оних који су своје животе положили у борби за домовину“. Он је истакао „значај и утицај“ 15.000 Бошњака који су се, како је рекао, на Галипољу заједно са Турцима борили против британске и француске војске.

„Прослава“, у част једне од поражених чланица Централних сила у Првом свјетском рату, настављена је у спортској дворани у Санском Мосту, гдје је одржан свечани програм са историјским рецитацијама, „поучним причама“ о нераскидивости бошњачко-турског братства, те концертом турског војног оркестра из Бурсе.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом свјетском рату. Након вишегодишњих покушаја сила Антанте да Турску избаце из рата и савеза са Њемачком и Аустроугарском, Британци су уз помоћ Француза покренули велику офанзиву према Истанбулу, која је 18. марта 1917. године завршена турском побједом код Галипоља.

Процијењене жртве савезника износиле су 220.000, док је број погинулих турских војника износио 250.000.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар