Федерација/БиХ

Брисел: Додик Хану уручио одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије

РАЗГОВАРАО И СА МОГЕРИНИ, НАГЛАСИО ДА ОКО ЧЛАНСТВА У ЕУ „У БиХ ПОСТОЈИ КОНСЕНЗУС СВИХ“
  • Нагласио да постоје и нека питања на која није одговорено, али да ће у БиХ бити настављен рад и на тим темама. Додао је да је БиХ и пред изазовом да коначно формира власт након избора одржаних у октобру прошле године, изразивши увјерење да ће то бити учињено у овом мјесецу
  • Додик и у сједишту ЕУ указао да специфичан систем одлучивања у БиХ успорава одређене активности, због чега се поново показује важност успостављеног механизма координације, кроз који се дошло и до одговара на питања из Упитника

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Бриселу изразио задовољство што је имао прилику да европском комесару за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану уручи одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије, истакавши да је достизање статуса кандидата и коначно чланство БиХ у ЕУ опредјељење свих.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Ханом истакао да достављање одговора на питања из Упитника додатно приближава БиХ Европској унији, а да је чланство у ЕУ нешто око чега постоји консензус свих у БиХ.

Додик је напоменуо да специфичан систем одлучивања у БиХ успорава одређене активности, због чега се поново показује важност успостављеног механизма координације, кроз који се дошло и до одговара на питања из Упитника.

Он је додао да постоје и нека питања на која није одговорено, али да ће у БиХ бити настављен рад и на тим темама.

Додик је подсјетио да је БиХ и пред изазовом да коначно формира власт након избора одржаних у октобру прошле године, изразивши увјерење да ће то бити учињено у овом мјесецу.

„Очекивања и ЕУ су на том плану веома јасна“, истакао је Додик.

Високи представник ЕУ за сусједске односе и проширење Јоханес Хан рекао је данас да је у БиХ потребно што прије формирати органе власти ради наставка процеса реформи.

Хан је послије састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком рекао да је грешка вјеровати да нема никаквог посла од уручивања одговора на питања из Упитника Европске комисије до објављивања њеног мишљења.

Хан је додао да је „важно да се испуне очекивања и да се буде реалан“.

Додик се претходно састао са потпредсједником Европске комисије и високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини и комесаром Ханом.

Европска комисија је додатна питања БиХ доставила 20. јуна прошле године, а највећи број односио се на политичке критеријуме – 106, затим на поглавље социјална политика и запошљавање 43, поглавље транспортна политика 38, поглавље правда, слобода и безбједност 36, те на економске критеријуме 33.

Сврха достављања одговора на додатна питања је појашњење претходно достављених одговора на питања из Упитника Европске комисије, њихова допуна или ажурирање информација.

Оговарање на додатна питања Европске комисије дио је цјелокупног процеса који има за циљ припрему мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ, а у којем ће Европска комисија дати детаљну анализу стања у земљи и оцјену спремности да се пређе у наредну фазу односа са ЕУ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар