Федерација/БиХ

Буџет БиХ по скраћеној процедури, на челу СИПА биће Ћулум, ХДЗ неће подржати Цикотића

САСТАНАК ЛИДЕРА СНСД, СДА И ХДЗ У АДМИНИСТРАТИВНОМ ЦЕНТРУ СРПСКЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
  • Милорад ДОДИК: О изборима у Мостару треба још да се разговара како би се обезбиједила конститутивност Срба
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: СДА неће кочити избор Дарка Ћулума за директора СИПА. Селмо Цикотић ће бити предложен од стране премијера Зорана Тегелтије у четвртак. Креће се сА именовањима за СИПА, РАК…
  • Драган ЧОВИЋ: „Нама је прихватљиво да Дирекцију за опорезивање дијелимо са било ким. СИПА је српско мјесто, РАК такођер и у четвртак може већ бити на Вијећу министара“

БУЏЕТ БиХ биће упућен у скраћену процедуру да би био што прије био усвојен.

Ово је постало могуће захваљујући договору лидера СНСД, ХДЗ и СДА – Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића.

На њиховом састанку у административном центру Српске у источном Сарајеву, договорена су и нека именовања.

Додик је навео да је остао принцип расподјеле какав је раније постојао, али да је могуће да се партнери договоре о одређеним ротацијама.

Изетбеговић је изнио да је на састанку договорено све осим именовања директора Управе за индиректно опорезивање.

Додао је да постоје одређени проблеми с хрватском страном која је „изиритирана именовањима у ЦИК“.

„Српска страна је то превазишла тако да се креће у именовања. Селмо Цикотић ће бити предложен од стране премијера Зорана Тегелтије у четвртак. Креће се с именовањима за СИПА, РАК итд.“, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да СДА неће кочити избор Дарка Ћулума за директора СИПА.

Додик је нагласио да постоји могућност да избори поново буду одгођени. Додао је да СНСД нема проблем да се избори одрже, иако нису задовољни новоизабараним члановима ЦИК, али да неће правити проблем.

За изборе у Мостару је рекао да је СНСД става да треба још о томе да се разговара како би се обезбиједила конститутивност Срба.

Истакао је да за то има довољно времена, али да је ипак могуће да се избори поново одгоде, и то за прву половину децембра.

„Представници српског народа нису учествовали око разговора и рјешења за Мостар. Због тога смо тражили да се укључе Срби и осигура равноправност поготово на мјесту савјетника. Да се у комисији за градска подручја осигура равноправна улога. Речено је да би требало до избора да се ријеши питање конститутивности Срба у кантонима. Партнери су то прихватили“, рекао је Додик.

Човић је послије састанка изјавио: „Ништа се нисмо договорили, али остаје оно стање као до сада. ХДЗ гласати против именовања министра безбједности. Све док ЦИК буде у овом саставу, ми ћемо се према том тијелу односити на овакав начин“.

Још је открио: „Нама је прихватљиво да Дирекцију за опорезивање дијелимо са било ким. СИПА је српско мјесто, РАК такођер и у четвртак може већ бити на Вијећу министара“.

Што се тиче Изборног закона у Мостару, Човић је рекао да је то већ све договорено и да ће сутра биде завшено на сједници Дома народа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар